L1mburg Centraal: Carnaval Sittard valt toch in het water

Afbeelding ter illustratie © iStock
Sittard blaast toegezegde carnavalsevenementen toch af, de avond van de LVK-finale, Limburg telt minste vrouwelijke raadsleden van ons land en meer Limburgs nieuws.

Sittard blaast toegezegde carnavalsevenementen toch af

Toch geen grote carnavalsevenementen in Sittard-Geleen. Het Scholierenfestival en 't Kanón van ‘t Balkón sneuvelden alsnog. Daarmee sluit Sittard zich aan bij het carnavalsbeleid in andere Limburgse gemeenten. Geen grote optochten, geen podia, maar een ouderwets straatcarnaval. Voor de eigen inwoners, zo benadrukken alle burgemeesters. Maar handhaven is praktisch onmogelijk, zo liet de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn al weten.

Storm Eunice, omgewaaide bomen, borden, dakpannen

Omgewaaide bomen, borden, dakpannen en andere spullen waar de wind grip op krijgt. Vooral uit Weert, Ottersum, Venlo en Ittervoort komen meldingen binnen. Storm Eunice trekt in volle kracht over de provincie. Het is voor de hulpdiensten alle hens aan dek.

Nog even en dan start de LVK-finale

De Stichting LVK en de LVK-finalisten hadden er vooraf bijna niet van durven dromen, een finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer met een beetje publiek. Geen duizenden, maar ruim 400. Dat lijkt een bescheiden feestje maar in de voorbereiding van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer betekent dat nog al wat.

Limburg telt minste vrouwelijke raadsleden van ons land

Het is slecht gesteld met het aantal vrouwelijke gemeenteraadsleden in Limburg. Onze provincie bungelt helemaal onderaan de lijst. In de gemeente Gennep zijn gemiddeld de minste vrouwen. Van de zestien raadsleden zijn er twee vrouwelijk; dat is 12,5 procent. Ook Venray scoort laag: daar zijn vier van de 23 leden vrouwelijk, dat is 14,8 procent. Dat is nog minder dan de helft van het landelijke gemiddelde, dat 31 procent is. Valkenburg heeft procentueel gezien de meeste vrouwelijke raadsleden: 47,1 procent (8 van de 17 leden). Daarna volgt de gemeente Stein met negen vrouwen van de 21 leden (42,9 procent).

Bevo-Lions ingehaald

Door coronabesmettingen bij Bevo ging de handbalderby in januari niet door; nu wel in Panningen. Het team van Lions is nog volop in de race voor het finaleweekend van de Bene-League, voor Bevo is dat niet meer haalbaar. Toch kwam het trouwe Panningse publiek naar sporthal De Heuf om de Limburgse derby.

Acht drielingen in Ysselsteyn

Lammetjes worden ieder jaar geboren, maar een drieling komt niet zo vaak voor. Zeker niet bij het schapenras van herder Tineke Camps. In haar stal in Ysselsteyn zijn nu maar liefst acht drielingen geboren.