Theaters worstelen met nieuwe coronaregels

Theater De Maaspoort in Venlo. © De Maaspoort
Limburgse theaters zijn blij dat de coronamaatregelen versoepeld worden en er weer meer ruimte komt voor de sector. Toch worstelen zij met een aantal regels dat nog wel geldt.
Dat blijkt uit een rondgang langs de Limburgse theaters.

Regels

Culturele locaties mogen vanaf vrijdag tot 01:00 uur geopend zijn. Een zitplaats is verplicht bij voorstellingen met meer dan 500 bezoekers en ook moet het publiek het coronatoegangsbewijs nog laten zien.
Vanaf 25 februari gelden de normale openingstijden weer. Ook vervallen dan de regels voor de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje, het maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats. In zalen met meer dan 500 bezoekers zonder vaste zitplaats moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien.

Problemen

Leon Thomassen, directeur van De Maaspoort in Venlo, vindt de regels nog niet helemaal duidelijk. "We gaan met de overheid in gesprek om alles helder te krijgen", licht hij toe. Zijn collega Bas Schoonderwoerd van Parkstad Limburg Theaters vindt de nieuwe coronaregels wel duidelijk, maar hij voorziet ook problemen: "Iedereen testen voor staconcerten met meer dan 500 bezoekers is een bijna onmogelijke opgave."

Niet uit te leggen

Schoonderwoerd vindt het niet uit te leggen dat bezoekers bij een groot staconcert wel getest moeten worden en het publiek bij een voorstelling met een vaste zitplaats niet. "Bezoekers en cultuurmakers begrijpen het niet. Bij IKEA mag je wel met z'n allen naast elkaar lopen zonder dat je getest bent", vertelt de directeur van de theaters in Kerkrade en Heerlen.

Kaartverkoop

Toch overheerst bij De Maaspoort en Parkstad Limburg Theaters de blijdschap dat er weer veel meer mogelijk is. Beide theaters zien de kaartverkoop sinds de laatste persconferentie weer op gang komen en ook de agenda’s worden weer voller. "Er worden op dit moment per dag meer kaarten verkocht dan normaal in deze periode van het jaar", aldus Thomassen. Schoonderwoerd herkent dat beeld: "Normaal verkopen we in het begin van het seizoen veel kaarten. Nu verkopen we anderhalf keer zoveel kaarten als normaal in een vergelijkbare periode."

Toekomst

Thomassen ziet de toekomst voor de theaterwereld vol vertrouwen tegemoet. "We merken dat veel mensen weer zin hebben om naar een voorstelling te komen. Het heeft lang genoeg geduurd. We zijn met z’n allen blij dat het allemaal weer normaal wordt", zegt hij.
Toch gaat de opzet van een theaterseizoen misschien wel op de schop, denkt Schoonderwoerd. "Ik denk dat er in de toekomst veel meer voorstellingen korter vooraf zullen worden gepland en aangekondigd. Theaters en cultuurmakers zien nu dat dit ook voordelen kan hebben."