Spoedoverleg over carnaval in Sittard-Geleen

Afbeelding ter illustratie © L1
In Sittard-Geleen vindt vrijdagochtend spoedoverleg plaats over de geplande carnavalsevenementen in Sittard. Rond het middaguur wordt uitsluitsel verwacht.
Sittard-Geleen is de enige gemeente die een 'normaal' carnavalsfeest aankondigde. Het scholierencarnaval kan doorgaan, net als het evenement Kanón van 't Balkón op zaterdag. Ook de optocht op zondag staat vooralsnog op de planning. Bronnen melden dat de gemeente de geplande evenementen wil 'heroverwegen', nu andere Zuid-Limburgse gemeenten kiezen voor een gecontroleerd straatcarnaval zonder optochten.

Verplaatsing niet aan orde

"We willen er alles aan doen om de evenementen door te laten gaan", zo zegt een horeca-exploitant die vrijdagochtend meepraat in het overleg. "Een mogelijke verplaatsing naar het evenemententerrein bij de Odaparking is niet aan de orde", zo meldt Joep Wijnands van carnavalsvereniging De Marotte.

Gemeenten bepalen

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg liet eerder weten dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor de invulling van de carnavalsactiviteiten. Door de versoepeling van de coronaregels is er plotseling veel meer mogelijk dan eerder verwacht werd. Bart Maes van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge vindt het prachtig dat juist het carnaval een nieuwe start na corona markeert . "Carnaval is het feest van het licht, het feest dat verlichting moet brengen", zo zei hij eerder bij het bekend worden van de versoepelingen.