L1mburg Centraal: Burgemeesters bepalen verloop carnaval

Afbeelding ter illustratie © Marc Chang Sing Pang / Wikipedia
En nieuwe brug tussen Roosteren en Maaseik, de Stichting Nationaal Indië-monument over rapport misstanden en meer Limburgs nieuws.
De uitzending van L1mburg Centraal van donderdag 17 februari, met de volgende onderwerpen:

Burgemeesters bepalen welke carnavalsevenementen doorgaan

Elke burgemeester mag zelf bepalen welke evenementen er in zijn gemeente door mogen gaan. Dat is de uitkomst van een ingelast overleg van de Zuid-Limburgse burgemeesters. In de regio Noord- en Midden-Limburg is besloten dat op deze korte termijn geen vergunningen meer verleend worden. In Venlo wordt er daardoor op de kinderoptocht na geen evenement georganiseerd.

Stichting Nationaal Indië-monument over rapport misstanden

Martelingen, mishandelingen tijdens verhoren, het zonder gerechtelijk proces doodschieten van gevangengenomen militairen en burgers en het in de fik steken van krottenwijken. Nederland heeft in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog structureel extreem geweld gebruikt. Dat blijkt uit een rapport dat is gepresenteerd. Het officiële standpunt van de Nederlandse overheid dat excessieve geweldsincidenten uitzonderingen waren is daarmee niet meer overeind te houden. In Roermond is jaarlijks een herdenking bij het Nationaal Indië-monument. Onze gast aan tafel is Jo Kneepkens van de stichting Nationaal Indië-monument.

Twee nieuwkomers in de LVK-finale

Geen artiesten uit Maastricht en ook geen deelnemers uit Venlo in de finale van het LVK, vrijdagavond in Venray. Dat is een van de opvallende conclusies na de bekendmaking van de 20 finalisten. We tellen twee nieuwkomers in de finale: duo Kwebbel en Sjnebbel uit Sittard en joekskapel Kos Erger uit Panningen.

Nieuwe Maasbrug tussen Roosteren en Maaseik

Een geheel nieuwe brug over de Maas in plaats van de geplande renovatie van de oude verbinding tussen Roosteren en Maaseik. Na het extreme hoogwater van afgelopen zomer is die nog slechter dan gedacht. Vlaams parlementslid Jo Brouns uit Kinrooi is er 100 procent zeker van dat er over enkele jaren een nieuwe brug zal liggen. Het wordt zeker geen drama zoals de tramlijn Maastricht Hasselt.

Fortuna wil met veel publiek Sparta kloppen

Vrijdag is er een drukke voetbalavond, want alle vier de Limburgse clubs komen in actie. Zo ook Fortuna Sittard, dat de laatste twee duels won. Vrijdag hoopt de ploeg, met veel publiek in het stadion, ook concurrent Sparta te kloppen.