MAA komt in actie en gaat dakpannen preventief vastzetten

Afbeelding ter illustratie © iStock
Vliegveld Maastricht Aachen Airport (MAA) gaat dakpannen van woningen die onder de aanvliegroutes liggen preventief vastzetten.
Maar dat gaat niet bij ieder huis gebeuren. Alleen enkele gebieden ten noorden van het luchthaven komen hiervoor in aanmerking. In totaal gaat het om 97 woningen in Beek en Geverik, omdat huiseigenaren daar de meeste kans hebben op schade. Dat hebben MAA, gemeente Beek en Provincie Limburg besloten.

Schade aan daken

Hiermee willen alle partijen het risico op dakbeschadiging door turbulentie van vliegtuigen verkleinen. Vliegtuigen creëren een zogenaamde vortex in de lucht waar ze doorheen vliegen, vergelijkbaar met het kielzog achter een varend schip.
Het is geen geheim dat het vliegveld door de jaren heen klachten krijgt over weggeblazen of loszittende dakpannen. Zo heeft MAA tussen 2019 en 2021 elf meldingen over schade aan daken afkomstig uit Geverik ontvangen.
In Beek vlogen 28 juli vorig jaar dakpannen van het huis van Marjo Schoutrop, nadat een Boeing 77 was overgevlogen. Bekijk hier de video: