Beveiligingsbedrijven: genoeg klussen, te weinig personeel

Foto ter illustratie © iStock
Limburgse beveiligingsbedrijven schreeuwen om personeel. Ze hebben genoeg opdrachten, maar er zijn te weinig medewerkers. "Als we 40 beveiligers kunnen krijgen, zijn we al heel blij."
Intergarde in Maastricht heeft zo'n 400 werknemers, maar is naarstig op zoek naar nieuw personeel.

Hoger ziekteverzuim

De coronacrisis speelt ook een rol in het personeelstekort. Het Maastrichtse beveiligingsbedrijf merkt dat het ziekteverzuim hoger is. "Dan komt er een druk op de planning", zegt een HR-medewerker van het bedrijf. "Als er iemand ziek is, moet een ander invallen. Medewerkers zijn zich er wel bewust van dat het kan gebeuren, zeker nu. Het vraagt wel extra van mensen."

Meer werk

Ook bij All in Security in Venlo spelen vele ziekmeldingen vaak parten. "Vorige week hadden we voor de eerste keer meerdere afmeldingen tegelijk. Je moet dan vervanging regelen en dat was lastig", geeft een medewerker van het bedrijf aan. Maar er wordt nu ook meer van beveiligingsbedrijven gevraagd vanwege de coronamaatregelen. Zo worden beveiligers van het Venloos bedrijf ingezet bij vaccinatielocaties, ziekenhuizen en supermarkten.

Mogelijkheden arbeidsmarkt

De bedrijven geven aan dat het personeelstekort al meer dan een jaar speelt. "De druk wordt alleen maar meer", geeft de Intergarde-medewerker aan. Eén oorzaak van het personeelstekort kunnen ze niet geven. "Een daarvan zijn de vele mogelijkheden in de arbeidsmarkt", meent de HR-medewerker. "Of mensen zijn jaren geleden ander werk gaan doen."

Aanbrengbonus

Nieuwe beveiligers werven blijkt ook nog een hele kluif te zijn. "We hebben een aanbrengbonus. Een medewerker die een nieuwe werknemer aandraagt krijgt daarvoor een bonus. Zo nu en dan is daar iemand door binnengekomen", geeft de medewerkers van het Maastrichtse beveiligingsbedrijf aan. Ook bij All in Security moeten ze het hebben van via-via. "Via die weg krijgen we personeel." Beide bedrijven schrijven ook opleidingen aan. "Maar gediplomeerde beveiligers zijn moeilijk te vinden", geeft de medewerker van het Venlose bedrijf aan.
En dan maakt het vinden van beveiligers het ook niet makkelijk als er ad hoc aanvragen binnenkomen en uit dezelfde vijver gevist worden. Elk beveiligingsbedrijf wil namelijk hetzelfde: nieuw personeel.