Het land gaat weer open: dit zijn de versoepelingen

Minister Kuipers doet het mondkapje af voor de persconferentie van 15 februari © ANP
Op carnavalsvrijdag is Nederland bijna verlost van alle coronamaatregelen. De anderhalve meter verdwijnt, cafés mogen net zo lang open als voor de crisis en mondkapjes zijn dan alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en op luchthavens.
De versoepelingen van het kabinet die minister Ernst Kuipers dinsdagavond bekendmaakte tijdens zijn persconferentie, lijken dus uitstekend getimed voor vastelaovesvierders.

Minder ziekmakend

Voor de beslissing van de regering speelde het grote volksfeest van het zuiden echter geen rol. Belangrijkste reden voor de versoepeling is het feit dat het aantal coronapatiënten dat in de ziekenhuizen wordt opgenomen stabiel blijft, terwijl het aantal besmettingen de afgelopen tijd fors is gestegen. "We zijn beter bestand tegen het virus door vaccinaties en door eerdere besmettingen. En de omikronvariant is minder ziekmakend."

Snelle stappen

Daarmee komt er volgens de minister na 'twee jaar die in het teken stonden van bescherming tegen het virus', weer ruimte voor jongeren, voor sport, voor cultuur. "Niet in één keer, maar wel in grote, snelle stappen. Met aandacht voor kwetsbaren in de samenleving."

Verre van weg

Toch waarschuwt Kuipers carnavalsvierders zich niet achteloos in het feestgewoel te storten. Hij vraagt er rekening mee te houden dat het coronavirus nog 'verre van' weg is: "Vier het in je eigen omgeving, ga lekker naar het café, maar mijd grote menigten", is zijn dringende advies. Hij vraagt met name rekening te houden met kwetsbare mensen: "Zij moeten extra voorzichtig blijven, en anderen moeten rekening met hen houden", aldus de bewindsman. "De kans dat je besmet raakt is groot, dus ook de kans dat je het virus overdraagt op iemand met een kwetsbare gezondheid."

Eerste stap

Tijdens de persconferentie schrapte Kuipers meteen het advies om niet meer dan vier mensen tegelijk thuis te ontvangen. Ook is het advies om zo mogelijk thuis te werken per direct afgeschaft. In plaats daarvan wordt mensen nu gevraagd maximaal de helft van de werktijd op kantoor te werken.

18 februari

Vrijdag volgt de tweede stap in de versoepelingen. De horeca mag dan tot 1:00 uur 's nachts open voor mensen met een coronatoegangsbewijs, en datzelfde geldt voor evenementen binnen met minder dan 500 mensen. Bij grotere bijeenkomsten geldt wel nog een vaste zitplaats en mondkapjesplicht. Ook wordt de thuisisolatie na een besmetting verkort tot 5 dagen.

Carnavalsvrijdag

Op 25 februari verdwijnen de mondkapjes en de anderhalve meter uit het straatbeeld. Alleen in het openbaar vervoer en op vliegvelden is het mond- en neusmasker dan nog verplicht. Evenementen met meer dan 500 mensen worden dan vrijgegeven, al wordt een negatieve coronatest wel verplicht.