Carnaval wordt in rap tempo voorbereid

Afbeelding ter illustratie © L1
In heel Limburg wordt, nu de versoepelingen bekend zijn, in allerijl gewerkt aan de voorbereidingen voor carnaval. Er heerst een positieve stemming, al moet er een hoop worden geregeld.
"Dit hadden we echt niet verwacht," bekent de Heerlense kroegbaas Rick Eussen op L1-radio. "Ik had echt gedacht dat ze de meeste versoepelingen nog even over Carnaval heen zouden tillen, maar nu wordt het plotseling een feest zonder allerlei beperkingen", zegt Eussen, die ook voorzitter is van de Stichting Pancratiusplein Zuid. Woensdag gaat hij met andere horecaondernemers in overleg met de gemeente over wat er nog mogelijk is. Zo komen er tappunten buiten, worden er extra WC-units geplaatst en wordt er beveiliging geregeld. De tent op het plein, die nog rondom de ijsbaan staat, blijft met Carnaval staan. Voor het organiseren van evenementen of optochten is het te laat, maar daar malen de kroegeigenaren niet om. "We weten eigenlijk niet wat we kunnen verwachten, maar dat het druk gaat worden is wel duidelijk", aldus Eussen.

Maximaal 500 bezoekers

Waar kleine zalen en cafés straks geen beperkingen meer kennen, is dat nog wel het geval voor locaties binnen waar meer dan 500 mensen naar binnen komen. Daar komt een zogenaamde 1G-verplichting, waardoor een negatieve test is vereist. Zalencentrum De Brikke Oave in Brunssum biedt plek aan misschien wel 1500 bezoekers, maar zover wil de eigenaar niet gaan. "Dan maar liever wat minder zonder allerlei verplichtingen, we gaan dan een zaal gebruiken waar 500 mensen naar binnen kunnen, daar worden nu de laatste voorbereidingen voor getroffen," zo legt eigenaar Jeffrey Lutgens uit. Hij had al een vergadering gepland direct na de persconferentie om de laatste zaken te regelen. Tijdens de Carnavalsdagen zijn de feestvierders dagelijks welkom en wordt er een programma samengesteld met DJ's en artiesten.

Toverland

In Sevenum werd maanden geleden al gestart met de voorbereidingen van 'De Graote Vastelaovend Show'. Dat was vorig jaar een online evenement, maar door de versoepelingen kan de show uitgerekend op de dag dat alle beperkingen worden opgeheven doorgaan, namelijk op vrijdag 25 februari. Er treden allerlei Limburgse artiesten op zoals Beppie Kraft, Hoondervel, Big Benny en Dieter Koblenz. Het evenement in Toverland kan door 2500 mensen worden bezocht en is daarmee het eerste evenement met publiek sinds tijden. Omdat het evenement in de buitenlucht wordt gehouden, is een negatieve test niet nodig.