Ophef in Friesland over windenergiedeal met Chemelot

Windmolens aan de Afsluitdijk in Friesland © Istock
In de Friese politiek is ophef ontstaan over de energie-overeenkomst die chemisch bedrijventerrein Chemelot in Geleen heeft gesloten met Windpark Fryslân voor de levering van groene stroom.
Sinds januari draaien fabrieken op Chemelot voor een deel op elektriciteit die wordt opgewekt door windmolens op het IJsselmeer.

Friese wind

Maar dat is niet naar de zin van een aantal partijen, zo meldt Omrop Fryslân. Woensdag gaan SP en 50Plus er mondelinge vragen over stellen in een vergadering van de Friese Provinciale Staten. Volgens de SP is altijd verteld dat het windpark ten goede zou komen aan Friese inwoners en bedrijven. "En dan gaat het naar een chemiereus in Limburg. Dat kan in onze ogen echt niet", zo zegt de SP tegen de Friese regionale omroep.
50Plus wijst op de weerstand die er is geweest tegen het windpark op het IJsselmeer. De partij vindt het daarom "geen goede zaak om de stroom handig door te verkopen naar Limburg."

Geen zeggenschap

Volgens een woordvoerder van de provincie Friesland is Windpark Fryslân verplicht om tien procent van de opbrengst in Friesland te verkopen en gebeurt dat ook. "Bovendien is de provincie minderheidsaandeelhouder en heeft het dus geen zeggenschap over waar het windpark de andere negentig procent van de stroom verkoopt", aldus de woordvoerder bij Omrop Fryslân.

21 turbines

De groene stroom wordt door energieconcern Eneco geleverd aan USG, het nutsbedrijf op Chemelot. Het gaat om jaarlijks ongeveer 350 gigawattuur wat gelijk staat aan de productie van 21 windturbines. De deal werd vorige week dinsdag bekend gemaakt. Directeur Loek Radix van Chemelot spreekt van weer een mooie stap in het volledig circulair maken van Chemelot, "op weg om de meest duurzame chemie- en materialensite van Europa te worden."
Maar een deel van de Friese politiek kijkt dus heel anders tegen de overeenkomst aan.