GGD Zuid-Limburg: 'Kabinet neemt verantwoord risico'

Casper den Heijer © L1
De keuze om de coronamaatregelen te versoepelen is een politiek besluit, maar wel begrijpelijk. Het draagvlak voor de beperkingen neemt af, de druk vanuit de maatschappij om sectoren meer ruimte te geven neemt toe.
Dat zei Casper den Heijer van de GGD Zuid-Limburg dinsdagavond in het televisieprogramma Limburg Centraal.

Stapsgewijs

Het is wel logisch dat het kabinet stapsgewijs versoepelt en niet meteen alle maatregelen loslaat zegt de GGD-arts. "Het aantal besmettingen is al hoog, dat zal verder toenemen. De druk in de ziekenhuizen neemt dan ook toe. Zeker ook omdat er meer zorgpersoneel zal uitvallen. Het zal een spannende fase worden."

Jongeren

Op dit moment zijn vooral jongeren besmet. Onder ouderen is sprake van een lichte toename, maar in die categorie zijn veel minder mensen besmet dan onder de jongeren. Den Heijer: "Meer ouderen hebben een boostervaccinatie gehad. Dat boostereffect zie je waarschijnlijk terug. Daarnaast zullen ouderen zich, vanwege hun kwetsbaarheid, beter aan de regels houden."

Carnaval verantwoord vieren

Veel Limburgse verenigingen, ondernemingen en liefhebbers hebben hun ogen vooral gericht op carnaval. Wat kan wel en wat kan niet? Casper den Heijer: "Ook hiervoor geldt dat de politiek een besluit neemt. Ik heb als GGD-arts alle begrip voor het sentiment en wil vooral een appèl doen op carnavalisten: vier het verantwoord."

Minder grootschalig

Den Heijer denkt dat carnaval minder grootschalig wordt dan anders. Op buitenlocaties wordt bovendien geen 1G-beleid ingevoerd. Daarbij zou altijd een negatieve test getoond moeten worden. "Houd er rekening mee dat het virus goed gedijt als grote groepen mensen dicht bij elkaar staan. Blijft dus thuis als je klachten hebt en doe een zelftest. Verder is het ook met carnaval belangrijk goed op je hygiëne te letten."
Ondanks dat de besmettingen dalen, worden de komende weken wel spannend. Den Heijer: "Niet zozeer in de ziekenhuizen, maar met name met de personeelsbezetting. Ik denk dan vooral aan de zorgketen rondom de ziekenhuizen, zoals huisartsen, verpleeghuizen en de thuiszorg."

Nieuwe omikron-variant

Inmiddels is er weer een nieuwe variant opgedoken van het omikron-virus. Die lijkt besmettelijker en omzeilt het afweersysteem van mensen beter. Ook van deze nieuwe variant is het ziektebeeld minder ernstig. "Toch moeten we het verloop hiervan ook weer goed blijven monitoren. De tussenstap die het kabinet nu neemt is dus logisch."