Bakker Bas maakt zich op voor hoogste bakkerstitel

Afbeelding ter illustratie © De Sevenumse bakker Bas Gommans
Slechts zeven bakkers in Nederland lukte het eerder om de titel Meester Boulanger binnen te slepen. De Sevenumse bakker Bas Gommans hoopt over drie maanden de achtste bakker te worden met de hoogste titel in het bakkersvak.
Het examen om Meester Boulanger te worden is een absolute proeve van bekwaamheid. Deze week bakt Bas als oefening voor het eerst alle 16 meesterstukken binnen de 2,5 dagen die voor de proef staan.

8 keer proefbakken

Dat kunstje gaat in hij de elf weken die nog resteren tot het examen nog zeven keer herhalen. In zijn eigen bakkerij en op een aantal ‘vreemde’ locaties om begin mei maximaal voorbereid te zijn.

Trainingslocatie

Zijn bakkerij in Horst is al maanden volledig omgeturnd tot trainingslocatie. Het brood dat in de winkel wordt verkocht wordt tijdelijk in een van zijn andere filialen gebakken. Alles hier staat in het teken van die ene titel. Meester Boulanger.

Beste nonnevot

Tal van prijzen sleepte hij met zijn team al in de wacht. Van prijzen voor de beste Limburgse nonnevot, beste ambachtelijke bakkerij en diverse prijzen voor vlaaien en stollen. “Dat waren allemaal teamprestaties van mij en mijn personeel. Deze titel is een individuele opgave. Ik houd van dit soort uitdagingen”, stelt de breedgeschouderde bakker terwijl hij het deeg voor zijn speciale tijgerbroodjes portioneert en en broodjesvorm rolt.

Jaar voorbereiding

Om überhaupt in aanmerking te komen om mee te mogen doen wordt al heel wat verwacht. Minstens tien jaar ervaring en bewezen kwaliteit. Zijn inmiddels overvolle prijzenkast laat daar geen twijfel over bestaan. Van de aanloop tot het examen, is hij al een jaar bezig met het voorbereiden van zijn 16 meesterstukken. Stuk voor stuk komen ze voort uit persoonlijke verhalen en dragen ze zo zijn identiteit.

Haaientijgerbroodje

“Het tijgerbroodje krijg de vorm van een haai. Met een kaaskrokantje dat als haaienvin bovenuit het broodje steekt”, legt hij uit. “Ik houd van duiken en dat laat dit broodje zien. Als zoet baksel maakt hij een bijzondere rijstevlaai die gemodelleerd is naar zijn vriendin. "Ze heeft Portugese roots en we hebben elkaar ontmoet in Azië. Ik maak daarom een rijstevlaai van gefermenteerde zwarte Aziatische rijst.”

Bewijsdrang

Om alle bijzondere baksels binnen 2,5 dag te bereiden is een uitgekiende planning nodig van mengen, kneden, rijzen, rusten en uiteindelijk bakken. Bas heeft naast bewijsdrang voor zichzelf ook een missie. Hij wil aandacht vestigen op het bakkersambacht zelf en het belang ervan. En onderstrepen hoe belangrijk smaak is. “Smaakvervlakking heeft ervoor gezorgd dat de meeste mensen het verschil niet meer proeven tussen een ambachtelijk brood en een industrieel gemaakt supermarktproduct. Dat vind ik enorm jammer en wil ik graag veranderen.”

Robèrt van Beckhoven

De meeste bakkers die zich wagen aan de meestertitel doen dit in de anonimiteit. Ze zijn bang voor afbreukrisico als het hen niet lukt om de titel daadwerkelijk in de wacht te slepen. Naar verluidt hebben ruim dertig bakkers het de afgelopen jaren geprobeerd. De meesten lukt het dus niet. Naast de titel Meester Boulanger is er ook een titel Meester Patissier voor beste banketbakker. Alleen het bekende Heel Holland Bakt-jurylid Robèrt van Beckhoven draagt beide titels.

Positieve reacties

Bas vindt het juist leuk om zijn poging te delen met de klanten in zijn winkel en de rest van Limburg. Grote posters hangen in zijn open bakkerij. “Ik krijg tot nu toe alleen maar positieve reacties. En op 4 mei hoop ik dat hier de nieuwste Meester Boulanger staat.” tot die tijd kun je hem dus trainend aan het werk zien in Horst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!