Ministerie praat met Sabic over optie sluiten naftakraker

De naftakraker van Sabic © L1
Het ministerie van Economische Zaken bemoeit zich actief met de mogelijke sluiting van een naftakraker van Sabic op chemisch bedrijventerrein Chemelot in Geleen.

Schriftelijke vragen

Uit het antwoord op schriftelijke vragen van de VVD-Tweede Kamerleden Silvio Erkens (Kerkrade) en Ingrid Michon (Den Haag) blijkt dat het ministerie, de directie van Chemelot en de provincie Limburg onlangs hebben gesproken met Sabic.

'Strategische heroriëntatie'

Daarin heeft Sabic aangegeven dat sluiten van de kraker een eventuele optie is maar dat er nog geen definitief besluit is genomen. De mogelijkheid maakt onderdeel uit van een ‘strategische heroriëntatie’ waar Sabic mee bezig is, zo meldt minister Micky Adriaansens (VVD).
Daarom kunnen over de gevolgen voor de werknemers nog geen uitspraken worden gedaan.

Verduurzaming

Dat het ministerie met Sabic is gaan praten heeft ermee te maken dat sluiting van een grote fabriek invloed heeft op de rest van de site. De minister stelt tegelijk dat niks wijst richting het afstoten van alle activiteiten door Sabic en dat het bedrijf verduurzaming nog steeds belangrijk vindt. “Er zijn geen aanwijzigingen dat de verduurzamingsplannen voor Chemelot wijzigen”, aldus de minister.
Zij geeft wel aan dat het besluit over de naftakraker alleen aan Sabic zelf is. Tegelijk wordt op korte termijn nog gesproken met het hoofdkantoor van het Saoedische petrochemische concern.
De minister wil zo laten blijken hoe belangrijk Sabic is voor Nederland en het chemiecomplex Chemelot en hoe belangrijk de reeds eerder gepresenteerde verduurzamingsplannen zijn.