Penn: 'Hopelijk in maart alles weer normaal'

Afbeelding ter illustratie © L1
Burgemeesters in het Veiligheidsberaad noemen het onhandig als het kabinet de sluitingstijd in de horeca zou versoepelen naar 1:00 uur, maar zien deze versoepeling als een tussenstap.
"Ik hoop dat in maart alles is genormaliseerd en dat dit het einde is van een donkere periode", wenst burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht. Zij is een van de 25 burgemeesters die maandagavond in het Veiligheidsberaad overleggen over de versoepelingen die het kabinet voorstelt.

Samenklonteren

De burgemeesters vinden de sluitingstijd lastig omdat mensen dan allemaal tegelijkertijd naar buiten stromen en daar gaan samenklonteren. Bovenal willen burgemeesters dat zaken langer mogen openblijven. Vooral voor de clubs en de nachtcafés zou dat mooi zijn. "Al vind ik 1:00 uur met carnaval best lang. Mogelijk gaan dan in Den Bosch de kroegen eerder dicht, maar daarover gaan we lokaal met de horeca in overleg", stelt Jack Mikkers van Den Bosch.

Tussenfase

De burgemeesters willen wel graag weten waarom voor dit tijdstip is gekozen. "Ik kan mij voorstellen dat de sluitingstijd nu nog nodig is. Dit is een tussenfase. Hoe sneller we weer naar normaal gaan, hoe beter", zegt Sybrand Buma van Leeuwarden. De burgemeesters zien er unaniem naar uit dat het kabinet weer meer toestaat. "Ik kan bijna niet blijer zijn. Er zit enorm veel spanning in de samenleving", verklaart Jan van Zanen van Den Haag.
"Wij zijn opgetogen over de versoepelingen en blij dat er nu stevig wordt doorgepakt", zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, na afloop van het overleg. "Iedereen snakt weer naar een leven zoals wij dat gewend waren", besluit minister Dilan Yesilgöz van Justitie.