Carnavalspruik belangrijk in onderzoek naar woningoverval

De politie heeft beelden vrijgegeven van de woningoverval in Kerkrade, waarop een man met pruik is te zien. © Politie
De aankoop van een pruik in een carnavalswinkel is voor justitie belangrijk bewijs in het onderzoek naar een woningoverval in Kerkrade, die op 3 december plaatsvond. Eén van de overvallers droeg die pruik.
Drie verdachten zijn op 25 januari aangehouden. Van hen zitten Jair C. (51) en Chibo S. (44) nog vast.

Neppe haardos

Op camerabeelden is te zien dat drie mannen de woning aan de Elbereveldstraat binnendringen. Eén van hen draagt een pruik. Volgens justitie is dat Chibo. Zijn advocaat Arthur Vonken zegt de beelden nog niet te hebben gekregen. "Mijn cliënt is bovendien een ontkennende verdachte, dus wat mij betreft staat niet vast dat hij op die beelden te zien is."

Vrouw vrijgelaten

Justitie achterhaalde waar de bewuste pruik is gekocht en kwam uit bij Karnevalswierts in Heerlen. Daar bleek een vrouw de pruik te hebben gekocht. Ook deze vrouw werd op 25 januari gearresteerd, op verdenking van betrokkenheid bij de overval. Zij zou immers van de plannen hebben geweten. Een justitiewoordvoerster laat weten dat de vrouw inmiddels op vrije voeten is gesteld.
Tot dusver pakte de politie drie verdachten op voor een woningoverval in Kerkrade. © Track '88

Buit gemist

Justitie zoekt nog een vierde verdachte. Zijn identiteit zou bekend zijn bij opsporingsdiensten, al wil justitie dat niet bevestigen. Het gaat om een man die net als Chibo en Jair in de woning zou zijn geweest. Jair wordt gezien als brein achter de operatie. Zijn advocaat Serge Weening wil niet reageren op vragen over de zaak.
Dat uitgerekend deze woning werd uitgezocht voor een overval, was geen toeval. De bewoner had destijds een flink geldbedrag in huis. Dat bedrag werd echter niet buitgemaakt. De overvallers vertrokken met twee horloges en een geldbedrag van ongeveer 400 euro. Overigens kon het slachtoffer zijn fortuin verklaren tegenover de politie en is van crimineel geld geen sprake.

Ander scenario

Het 63-jarige slachtoffer had tijdens de overval bezoek van een kennis. De politie heeft rekening gehouden met een scenario waarin die kennis onderdeel was van het plan van de overvallers. Dat scenario lijkt echter van tafel. "Mijn cliënt is slachtoffer", zegt zijn advocaat Wesley Houben. "Iedere andere gedachte is lasterlijk."