Uitspraken zorgminister over carnaval leiden tot verwarring

Afbeelding ter illustratie © L11 Alaaf/Dian van den Bosch
De uitspraken van zorgminister Ernst Kuipers over carnaval hebben in Limburg tot grote verwarring geleid.
Na een aanvankelijk euforie na de Kamerbrief van de minister donderdagavond dat heel veel kan met carnaval, relativeerde Kuipers die brief vrijdag weer. Carnavalskoepels en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) toonden zich onaangenaam verrast door de nuancering die Kuipers vrijdag aanbracht.

Praktisch haalbaar

"Ik kan nog niet zeggen wat er eind deze maand zal gebeuren", zei Kuipers. Het is volgens hem denkbaar dat grote bijeenkomsten in cafés of op evenementen mogelijk gemaakt worden als iedereen getest is, maar dan moet dat praktisch wel haalbaar blijken. "De capaciteit is uiteindelijk beperkt."
"Onhaalbaar", laat president Bart Maes van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) in een reactie weten. "Als straks 20.000 mensen voor een teststraat staan, is dat dan geen bron van besmetting?", vraagt Maes zich af.

'Wie gaat dat handhaven?'

"In Maastricht staan carnavalszondag 40.000 mensen op straat. Hoe krijg je die in 20 minuten getest?", vraagt voorzitter John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht en Heuvelland, zich af. "Er is nergens een afgebakend evenemententerrein. Dan zou je de hele Maastrichtse binnenstad als zodanig moeten aanmerken. Wie gaat dat handhaven?" Paulus wijst erop, dat alle carnavalsevenementen zoals optochten zijn afgeblazen. Blijft over feesten op straat en in de kroeg.

'Niet in Limburg'

"Klinkt leuk wat Kuipers roept, maar niet uitvoerbaar", concludeert Paulus. Maes is ook niet te spreken over een uitlating van de minister, die suggereert dat corona twee jaar geleden tijdens carnaval is begonnen. "En dan zo'n uitspraak van de minister: we weten waar het is begonnen. Ja, dat weten we, niet in Limburg, maar in China!"
De zegslieden zijn het over één ding eens: dinsdag moet er duidelijkheid komen. Dan geeft Kuipers zijn persconferentie over de verwachte versoepelingen van de coronamaatregelen.