Limburgse klimaatadvocaat krijgt internationale vredesprijs

Advocaat Roger Cox (rechts) en directeur Donald Pols van Milieudefensie na de uitspraak in de klimaatzaak tegen Shell. © ANP
Klimaatadvocaat Roger Cox uit Voerendaal heeft de Dresden International Peace-prijs gewonnen vanwege zijn zaak voor Milieudefensie tegen oliebedrijf Shell.
Deze internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich inzet voor het voorkomen van conflicten.

Lovende woorden

"Zijn successen dienen als model voor vele mensen over de hele wereld die juridische stappen ondernemen tegen ontoereikend klimaatbeleid. Zijn werk kan gezien worden als een mijlpaal in de strijd om het klimaat te redden", zegt de organisatie over de toekenning.

Baanbrekende klimaatzaak

Cox is de advocaat die Shell letterlijk op de knieën kreeg. Hij won mei vorig jaar een baanbrekende klimaatzaak die door Milieudefensie was aangespannen. De rechtbank oordeelde dat Shell de CO2-uitstoot in 2030 met netto 45 procent verminderd moet hebben ten opzichte van 2019.

Invloedrijk persoon

Vorig jaar stond Cox ook op de gerenommeerde lijst van de meest invloedrijke personen ter wereld van het Amerikaanse blad Time Magazine. Vanwege zijn bijzondere prestatie in de Shell-zaak behaalde de klimaatadvocaat de Time-lijst.
Met invloedrijke personen uit Limburg keken L1 en Frans Pollux tijdens het programma 2021 door de ogen van... terug op vorig jaar. De aflevering met Roger Cox is hier te bekijken.