Limburgse prijs voor meubels van tennisballen of wijnkurken

Prijswinnaars Ricco Fiorito (gehurkt, links) van Cooloo en Bram Kuunders (Looop) met de jury. © Fotograaf: Jan Paul Kuit
Meubelmaker Cooloo uit Wanssum heeft de eerste Limburgse circulaire innovatieprijs gekregen.
Het bedrijf maakt meubels van afvalproducten en kan diezelfde meubels ook steeds opknappen. Zo kan het meubilair een nieuw uiterlijk krijgen als de zitting bijvoorbeeld versleten is. Dat wordt onder meer van oude tennisballen of wijnkurken gedaan.

Gedragsverandering

De prijs is een initiatief van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV), Provincie Limburg, Rabobank en het LIOF. De bedoeling is om het bedrijfsleven te helpen met - en te stimuleren tot -circulaire productie. Dat betekent vooral spullen hergebruiken. "Ja, maar het is veel meer dan dat", vertelt Ricco Fiorito van Cooloo.
De commercieel circulaire directeur zegt dat het ook gaat om een gedragsverandering bij de consument. "Moeten wij zoveel kopen als we nu kopen? Is het normaal dat je iets een keer gebruikt en weggooit? Ook consumenten moeten met hun gedrag bijdragen aan duurzaamheid."

Tweede leven

Volgens Cooloo komt 60 procent van onze meubels uit China en eindigt 90 procent op de vuilnisbelt. "We maken meubels die hergebruikt kunnen worden. En we werken ook met afgedankte meubels die we een tweede leven geven. Als de bekleding is versleten halen we die er helemaal af en maken we er een nieuwe op, zo kun je ook van kleur of design wisselen. Er worden jaarlijks alleen al vijf miljoen tennisballen weggegooid, daar kun je nog van alles mee."

Publieksprijs

Er is ook een publieksprijs en die gaat naar het bedrijf Looop in Venlo. Looop verwerkt resten uit onder meer de levensmiddelenindustrie tot volwaardige grondstoffen voor de voedselketen, ingrediënten voor diervoeding, duurzame energiebronnen. "Daardoor ontstaat minder afval en minder vervuilende uitstoot, wordt groene energie gegenereerd en meegewerkt aan gezonde kringloop landbouw", schrijft het bedrijf op zijn website. "En uiteindelijk zijn er dan meer duurzame producten beschikbaar voor de consument."

Kansen Limburg

Volgens jurylid en directeur circulariteit van de Brightlands Chemelot Lia Voermans liggen er grote kansen voor de Limburgs economie. "We liggen hier centraal in een internationale regio met miljoenen huishoudens. Met dat afval kun je een nieuwe circulaire economie bouwen. Daar moet Limburg gebruik van maken en deze nieuwe prijs is ook om daar meer bekendheid aan te geven. We staan er goed voor op dit moment met onderwijs en bedrijven op Chemelot bijvoorbeeld. Maar er kan nog veel meer."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!