Vakbonden willen betere thuiswerkregeling

Afbeelding ter illustratie © iStock
Vakbonden CNV Vakmensen en FNV willen een betere thuiswerkregeling voor werknemers. Ze hebben als vergoeding 3,50 euro per dag in gedachten.
Dat zegt René Jongen, bestuurder van CNV Vakmensen.

Kort door de bocht

"We knokken als vakbonden om een regeling te treffen", vertelt de vakbondsbestuurder. Huub Narinx van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) gaf aan dat driekwart van haar leden al een thuiswerkregeling heeft getroffen. "Dat vind ik wat kort door de bocht", reageert Jongen. "De vraag is wat ze hebben geregeld en onder welke voorwaarden. De regeling is nu vaak tussen de 2 en 2,50 euro. We vinden dat zo'n regeling op het bordje van de vakbonden hoort."

Geen reiskostenvergoeding

Volgens hem kunnen werkgevers er ook aan verdienen als meer werknemers thuiswerken. "Ze betalen dan een tientje per week aan een thuiswerkvergoeding. Van de reiskostenvergoeding hoeven werkgevers naar rato dan nog maar 40 procent te betalen op de dagen dat medewerkers naar kantoor komen."

Collega's ontmoeten

Huub Narinx van LWV merkt dat werknemers en werkgevers blij zijn dat ze weer meer naar kantoor kunnen gaan als de thuiswerkregeling wordt versoepeld. "Om collega's te ontmoeten, de cultuur te bewaken, samen te innoveren, samen dingen beter te doen. Dat hebben we wel gemist." Desondanks verwacht hij dat één of twee dagen thuiswerken zal blijven.

Productiever

Jongen verneemt ook bij zijn leden dat ze in de toekomst een aantal dagen thuis willen blijven werken. "De mensen merken dat ze meer productie leveren als ze thuiswerken. Als ze moe zijn, schakelen ze even af, gaan een kop koffie drinken en gaan dan weer verder." Volgens hem kunnen werknemers goed met die discipline omgaan.
Ook lijkt het de vakbondsbestuurder een goed idee als een werkgever een keer per vier jaar een nieuwe bureaustoel en bureau naar behoefte betaalt voor de thuiswerkers.