Reizigers waarderen station Valkenburg het meest

Het treinstation in Valkenburg. © NS
Het station van Valkenburg kan in Limburg op de meeste waardering van reizigers rekenen. Landelijk gezien staat het op plek 3.
Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2021. Dat is een onafhankelijk onderzoek door I&O research in opdracht van NS en ProRail. Ieder kwartaal wordt dat onderzoek uitgevoerd.

Stijgen in waardering

Aan bijna 77.000 reizigers werd gevraagd wat ze van hun station vinden. Over het algemeen blijkt dat Nederlanders nog nooit zo tevreden waren over de Nederlandse treinstations als vorig jaar. Valkenburg komt al jaren goed uit de bus, en blijkt de afgelopen vijf jaar alleen maar in waardering te stijgen. Zes jaar geleden werd het station nog met een 7,9 beoordeeld, terwijl dat nu met een ruime 8 is.

Schoon en sfeervol

"Het station ligt op de Heuvellijn waar veel historische stationsgebouwtjes zijn, zo ook in Valkenburg", zegt NS-woordvoerder Arno Leblanc. "Het ging op 23 oktober 1853 open en is daarmee het oudste nog in gebruik zijnde station van ons land. Reizigers vinden het een schoon en sfeervol station."

Stationsmeubilair vernieuwd

Na Valkenburg volgt het station in Voerendaal dat werd beoordeeld met een 7,8. Het station in Susteren valt ook in goede aarde bij de treinreizigers. Het staat in Limburg op plek 3. Daar is het perron en het stationsmeubilair vernieuwd. Komend jaar wordt de bloemenwinkel gerenoveerd.

Niet in de lijst

Overigens valt wel op te merken dat stations als Schin op Geul, Maastricht Noord, Spaubeek en Houthem-St. Gerlach niet in de lijst zijn meegenomen. Door corona was het niet mogelijk representatief onderzoek te doen op deze stations. "De reizigersaantallen waren afgelopen jaar flink lager en voor sommige kleine stations betekende dat er niet genoeg reizigers waren om te ondervragen", zegt de NS-woordvoerder.
En dat gold ook voor Klimmen-Ransdaal, het station dat de afgelopen twee jaar bovenaan stond in de landelijke lijst.

Minst gewaardeerde station

Reizigers zijn opnieuw minder te spreken over het station in Blerick. Dat is wederom het minst gewaardeerde station van Limburg. Maar de waardering van een 6,4 valt wel iets hoger uit dan vorig jaar (6,2). "De trap naar perron 4 is vernieuwd en de verlichting in de tunnel is aangepast, zodat het een veiliger gevoel geeft", geeft Leblanc aan.
Het station en de omgeving staat op de nominatie voor een opknapbeurt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!