Teruglezen: Gemeente Venlo verbiedt protestactie nachthoreca

Afbeelding ter illustratie © iStock
Dit is het belangrijkste coronanieuws van donderdag 10 februari.

21:15 uur - Onderzoekers: corona kan placenta vernietigen en doodgeboorten veroorzaken

Onderzoekers zeggen dat het coronavirus de placenta van zwangere vrouwen kan aantasten. Omdat het virus de placenta zelfs kan vernietigen kan corona ertoe leiden dat een baby doodgeboren wordt.
Die conclusie wordt getrokken na onderzoek dat is uitgevoerd op placenta-weefsel van 64 doodgeborenen en vier pasgeborenen die kort na de geboorte stierven. In alle gevallen ging het om weefsel of kinderen van niet-gevaccineerde vrouwen die tijdens hun zwangerschap covid-19 hadden. Aan de analyse deden onderzoekers uit twaalf landen mee, onder meer de Verenigde Staten.

19:45 uur - Kabinet wil horeca open tot 01.00 uur en volle theaters en stadions toestaan

Het kabinet wil dat de horeca vanaf volgende week vrijdag tot 01.00 uur 's nachts open kan blijven. Ook wil het kabinet vanaf die dag veel meer toestaan op plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is, zoals theaters en stadions, dat meldt de NOS.
Op locaties tot 500 bezoekers hoeft dan geen anderhalve meter afstand meer te worden gehouden en de vaste zitplaats vervalt ook. Op grote plekken voor meer dan 500 mensen blijft de vaste zitplaats nog wel bestaan. Maar ook daar hoeven de gasten geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden.

19:18 uur - Onderzoekers Erasmus MC: 'Sluit IC's nooit meer voor bezoek'

Als er weer een virus uitbreekt waarvan mensen zo ziek worden dat ze op de intensive care belanden, hou de IC's dan altijd open voor een onbeperkt aantal bezoekers. Die oproep doen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam.
Ze deden onderzoek naar de rouwverwerking bij nabestaanden van mensen die in het voorjaar van 2020 op de IC zijn overleden. Bij de groep die noodgedwongen online afscheid moest nemen van een dierbare komen angst, stress en somberheidsklachten veel voor, zegt gezondheidspsycholoog Margo van Mol tegen RTV Rijnmond. Zij is verbonden aan de IC van het Erasmus MC in Rotterdam.

18: 30 uur - Ook aantal besmettingen in gevangenissen loopt op

Ook het aantal coronabesmettingen in de gevangenissen is de afgelopen weken fors toegenomen. Op dit moment zijn bijna 400 gedetineerden besmet met het virus. Zij moeten de hele dag in hun cel blijven en mogen geen contact met anderen hebben. Daarnaast zitten nog eens ruim 900 gedetineerden in quarantaine.
De grootste corona-uitbraak is in Ter Apel. In januari waren er al veel besmettingen in de penitentiaire inrichting in Krimpen aan den IJssel, waar toen honderden gedetineerden in quarantaine moesten.

17:15 - Boa's willen back-up bij controle nachtclubs zaterdag

De boa's willen aanstaande zaterdagavond- en nacht extra hulp als zij moeten controleren of de nachtclubs tegen de regels opengaan. Omdat de politie staakt vanwege cao-onderhandelingen, vragen vakbond BOA ACP en de Nederlandse Boabond nu de Arbeidsinspectie om te controleren of boa's hun werk wel veilig kunnen doen.
16:54 - Bruls: boa's moeten gewoon hun werk doen
Gemeentelijke handhavers moeten zaterdagavond gewoon hun werk doen. Als nachthorecazaken hun deuren demonstratief na 22.00 uur 's avonds opendoen, is het hun taak om te handhaven. Als de boa's dat niet zouden doen, omdat de politie zaterdag een cao-actie voert, zou dat op werkweigering gaan lijken, vindt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio.

16:51 uur - Antivaxers belagen GGD-medewerkers vaccinatielocatie

Een groep antivaxers is donderdag een GGD-locatie in Heerlen binnengevallen. Tijdens het incident ontstond er een hevige discussie met verschillende GGD-medewerkers en er was ook een handgemeen. De GGD reageert verontwaardigd op het incident. "Wij accepteren het niet dat op onze locaties medewerkers worden geprovoceerd en geïntimideerd en staan als één man achter hen!”, laat de GGD in een verklaring weten. Lees hier meer.
Tijdens het incident ontstond er een hevige discussie met verschillende GGD-medewerkers en er was ook een handgemeen © Twitter

16:30 uur - Gemeente Venlo verbiedt protestactie nachthoreca

De gemeente Venlo staat een protestactie van de nachthoreca en poppodium Grenswerk niet toe en zegt te zullen handhaven. De nachtclubs hadden aanstaande zaterdag eenmalig tot 04:00 uur 's nachts open willen blijven als protest tegen de huidige coronabeperkingen voor de sector. Grenswerk-directeur Tim Gaal is teleurgesteld over het besluit van de gemeente. "Dit protest is niet voor niks. We willen laten zien hoe belangrijk de nachtcultuur is en daar wordt op dit moment grote afbreuk aan gedaan", laat hij aan Omroep Venlo weten.

16:15 uur - Hulp van militairen aan de GGD'en stopt per 1 maart

De hulp van Defensie aan de GGD'en stopt per 1 maart, zo laat een woordvoerder van het ministerie weten. Afgelopen maanden hielpen militairen de gezondheidsdiensten bij het vaccineren en testen op corona.

15:40 uur - Opnieuw ruim 86.000 coronagevallen erbij

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 86.862 positieve coronatests geregistreerd. Dat is een fractie hoger dan het cijfer van woensdag. Toen waren er 86.563 nieuwe gevallen doorgegeven.
Het aantal gemelde sterfgevallen liep iets op, na een paar dagen van daling. In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat vijftien mensen aan de gevolgen van hun infectie zijn bezweken. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Bovendien kan het werkelijke aantal sterfgevallen hoger zijn, omdat het niet verplicht is om te melden dat een coronapatiënt is overleden door de infectie.
In de afgelopen week registreerde het RIVM 56 sterfgevallen, gemiddeld acht per dag.

15:00 uur - Relschoppers Coolsingel krijgen tot twaalf maanden cel

Zes mannen die deelnamen aan de Coolsingelrellen zijn donderdag veroordeeld. De rechtbank in Rotterdam legde de relschoppers straffen op tot twaalf maanden cel. De demonstratie tegen het coronabeleid op 19 november 2021 mondde uit in gewelddadigheden tegen de politie, brandweer en hulpverleners. De politie werd in het nauw gedreven en zag zich genoodzaakt te schieten, er vielen vijf gewonden.

14:53 uur - Kuipers: geen reden om de rechtszaak Breathomix over te dragen

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers ziet "geen aanleiding" om het dossier rond de coronatests van Breathomix over te dragen aan een andere bewindspersoon. Toen hij nog ziekenhuisbestuurder was, was hij betrokken bij organisaties die met het bedrijf samenwerkten. Maar die samenwerking had volgens zijn woordvoerder niets te maken met de zaak die nu loopt, en zou sowieso volledig buiten Kuipers om gegaan zijn.

14:15 uur - Minder dan 200 coronapatiënten op ic's in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag gedaald tot onder de 200. Er liggen nu 198 patiënten met corona op deze afdelingen, 8 minder dan woensdag. De laatste keer dat er minder dan 200 coronapatiënten op deze afdelingen lagen, was op 26 oktober.
In totaal liggen er nu nog 1513 mensen met corona in de ziekenhuizen. Dat zijn er 18 minder dan woensdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Intensive Care MUMC+ (archieffoto) © MUMC+ (archieffoto)

13:30 uur - Opnieuw kleurt vrijwel heel Europa donkerrood op coronakaart

Nog altijd staat zo goed als heel Europa op het hoogste waarschuwingsniveau voor het coronavirus. Alle regio's op twee na kleuren donkerrood op het overzicht van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Nederland is voor de dertiende week op rij helemaal donkerrood.

13:11 uur - Kamer stemt zoals verwacht tegen 2G-systeem

De Tweede Kamer heeft zoals verwacht donderdag tegen het 2G-systeem gestemd. In dat systeem krijgen alleen gevaccineerde of recent van corona genezen mensen toegang krijgen tot bepaalde locaties waar een coronapas nodig is. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zei eerder de wens van de Kamer te zullen respecteren.

12:31 uur - Bioscoopbranche blij met verruiming openingstijd tot middernacht

De film- en bioscoopsector is tevreden als de openingstijden voor de culturele instellingen eind deze maand worden verruimd tot middernacht. Met die paar uur extra kan er een extra film worden vertoond en dus meer omzet worden gedraaid.
"Natuurlijk willen we het liefste dat de eindtijd er helemaal wordt afgehaald, maar we kunnen goed leven met een eindtijd van 00:00 uur", zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). "Met die twee uur extra zijn bioscopen in staat om een tweede avondvoorstelling te tonen, en aangezien 80 procent van de omzet in de avond wordt gedraaid is deze verruiming heel belangrijk voor de sector."
Foto ter illustratie © iStock

11:39 uur - Prikafspraak in meerdere talen te maken

Tot voor kort konden mensen alleen in het Nederlands of Engels een afspraak maken om zich te laten vaccineren. Vanaf nu krijgt iemand die belt met de GGD een keuzemenu met het aanbod voor een andere taal. Een tolk vertaalt daarna het gesprek tussen de aanvrager en de medewerker van de GGD. De verwachting is dat de vraag vooral uitgaat naar Pools, Turks, Spaans, Portugees en Arabisch. Met het taalaanbod wil de GGD de drempel verlagen voor mensen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

11:14 uur - Gehandicapten minder vaak gedoucht door corona-uitval

Gehandicapten kunnen in sommige zorginstellingen niet meer elke dag douchen. In plaats daarvan gaan ze om de dag onder de douche. Het is een van de manieren waarop de instellingen omgaan met het uitvallen van medewerkers door het hoge aantal coronagevallen.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft gesproken met de sector en die signalen donderdag naar buiten gebracht. Sommige instellingen houden de dagbesteding van de bewoners voorlopig op de woongroep, de mensen gaan er niet meer voor op stap.

09:40 uur - 'Herstel planbare zorg Europa beperkt'

Het herstel van de planbare zorg bleef de afgelopen periode vooral in het noorden van Europa beperkt. Dat meldt Fagron, toeleverancier van apotheken en ziekenhuizen, in een kwartaalupdate. Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf boekte daardoor minder omzet in Europa in de tweede helft van vorig jaar.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde eind vorige maand nog dat hier de afgelopen twee maanden ongeveer 24.000 extra operaties zijn uitgesteld.

07:47 uur - Aantal coronagevallen op Spelen loopt weer iets op

Het aantal positieve coronatests op de Olympische Spelen van Beijing nam de afgelopen dagen steeds verder af, maar is nu weer iets gestegen. Afgelopen dag testten negen deelnemers aan de Winterspelen positief. In zes gevallen gebeurde dat bij aankomst op het vliegveld van Beijing; binnen de zogeheten 'gesloten superbubbel' in China testten drie mensen positief. Zeven van de negen coronagevallen zijn sporters of officials.

07:40 uur - 'Wel handhaving nachthoreca'

Wie denkt dat de overheid komend weekend de teugels laat vieren, komt van een koude kermis thuis. Hubert Bruls, voorzitter van van Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, waarschuwt dat er wel gehandhaafd wordt op het naleven van de coronaregels in de nachthoreca. Dat zegt hij tegen De Telegraaf.
De nachthoreca is van plan om aanstaand weekend na 22:00 uur hun deuren te openen, terwijl de horeca volgens de geldende coronamaatregelen om 22:00 uur gesloten moet zijn. De gemeente Maastricht heeft al aangegeven dat het altijd handhaaft.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!