'Voeg Limburgse vlaai toe aan Europese erelijst'
Limburgse vlaai verdient net zo'n beschermde status als Parmaham of Goudse Kaas, menen zowel Nederlands- als Belgisch Limburg. Na een jarenlange lobby van bakkers dient de Nederlandse overheid een verzoek in bij de EU.
De Limburgse vlaai bestaat al honderden jaren: de lekkernij gaat terug tot in de twaalfde eeuw.
Piketpaaltje
In de praktijk kan het nog wel even duren voordat de Europese status is toegekend, zegt een woordvoerder van Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging. "Landen kunnen nog bezwaar maken." Een eerste piketpaaltje is in ieder geval geslagen.
Officieel streekproduct
Als het zover is, mag niet alle vlaai als meer zomaar als Limburgse Vlaai verkocht worden. Dat is maar goed ook, vindt bakker Christine Nijssen uit Neer. "Het is een van de oudste producten uit Limburg. Vlaai, daar praat iedereen over. Het wordt nagemaakt door anderen, maar die doen echt niet zo goed als hun best. Bij de Limburgse vlaai, moet je bij de bakker zijn."
De vlaai heeft het recentelijk niet gemakkelijk gehad, vertelt bakker Ton Timmermans, eveneens uit Neer. In coronatijd mocht er geen verjaardag worden gevierd voor een groot gezelschap. "En de uitvaarten waren heel klein, hier was er een achteruitgang van wel 80 procent."
Pensioen
Ton Timmermans is blij met de Europese erkenning die er aan lijkt te komen, hoewel hij er zelf niet veel aan zal hebben. De bakkerij bestaat al sinds 1879 en daar komt binnenkort een einde aan. "Dat pensioen, dat gaan we zeker met een stukje vlaai vieren."