'Voeg Limburgse vlaai toe aan Europese erelijst'

Limburgse vlaai krijgt beschermde status © L1 (Peter Beeker)
Limburgse vlaai verdient net zo'n beschermde status als Parmaham of Goudse Kaas, menen zowel Nederlands- als Belgisch Limburg. Na een jarenlange lobby van bakkers dient de Nederlandse overheid een verzoek in bij de EU.
De Limburgse vlaai bestaat al honderden jaren: de lekkernij gaat terug tot in de twaalfde eeuw.

Piketpaaltje

In de praktijk kan het nog wel even duren voordat de Europese status is toegekend, zegt een woordvoerder van Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging. "Landen kunnen nog bezwaar maken." Een eerste piketpaaltje is in ieder geval geslagen.

Officieel streekproduct

Als het zover is, mag niet alle vlaai als meer zomaar als Limburgse Vlaai verkocht worden. Dat is maar goed ook, vindt bakker Christine Nijssen uit Neer. "Het is een van de oudste producten uit Limburg. Vlaai, daar praat iedereen over. Het wordt nagemaakt door anderen, maar die doen echt niet zo goed als hun best. Bij de Limburgse vlaai, moet je bij de bakker zijn."
De vlaai heeft het recentelijk niet gemakkelijk gehad, vertelt bakker Ton Timmermans, eveneens uit Neer. In coronatijd mocht er geen verjaardag worden gevierd voor een groot gezelschap. "En de uitvaarten waren heel klein, hier was er een achteruitgang van wel 80 procent."

Pensioen

Ton Timmermans is blij met de Europese erkenning die er aan lijkt te komen, hoewel hij er zelf niet veel aan zal hebben. De bakkerij bestaat al sinds 1879 en daar komt binnenkort een einde aan. "Dat pensioen, dat gaan we zeker met een stukje vlaai vieren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!