Laatste activist aangehouden, bezetting Sterrebos voorbij

Een activist wordt aangehouden in het Sterrebos © ANP
Alle zeven actievoerders zijn dinsdag door de politie uit het Sterrebos gehaald. Dat meldt de politie. Niet iedereen gaf zich vrijwillig over, waarna de politie geweld gebruikte.
De politie, gemeente Sittard-Geleen en het Openbaar Ministerie gaven dinsdagochtend opdracht tot ontruiming van het bos.

Kap voorkomen

Al ruim een week zaten actievoerders in bomen in het Sterrebos. Dat is privéterrein van autofabrikant VDL Nedcar in Born. De demonstranten probeerden de kap van het bos, voor een nieuwe fabriekshal, te voorkomen. Inmiddels is de kap van het bos begonnen.
Lees in dit liveblog alles terug over de ontruiming van het Sterrebos.
In totaal zijn sinds de bezetting begon vijftig actievoerders aangehouden, maakte de gemeente Sittard-Geleen dinsdagavond bekend.
Als tegenprestatie voor de natuurcompensatie hebben DGS en Stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland (SEVON) hun lopende bezwaarprocedures tegen de gebiedsontwikkeling bij de Raad van State ingetrokken. Daardoor kon VDL Nedcar dinsdagmiddag al beginnen met de kap van het bos.

Compensatie

VDL Nedcar gaat onder andere 55 bomen, met een minimale diameter van 40 centimeter, verplaatsen naar het naastgelegen Wolfrath-gebied. Daarnaast gaat het bedrijf een extra bijdrage leveren aan de leefbaarheid in en rond de woonkernen in de directe omgeving van Nedcar. Zo zal er een nieuwe aanplant van groenstroken bij Nieuwstadt komen. Ook zal er een voetgangersbrug komen die de provinciale weg (N297) en de wandelroute van Nieuwstadt naar het Limbrichterbos met elkaar verbinden. Nedcar gaat zich ook inzetten voor de realisatie van een geluidsscherm en een natuurwal ten zuiden van Nieuwstadt.
Directeur John van Soerland van VDL Nedcar laat in een verklaring weten verheugd te zijn een overeenstemming te hebben bereikt: "Wij hechten aan een goede verstandhouding met onze omwonenden en de leefbaarheid van de woonkernen nabij onze fabriek ligt ons na aan het hart.”

Burgerparticipatie

DGS en SEVON betreuren de kap van het bos, maar erkennen de goede wil van VDL Nedcar. "Een blijvende samenwerking als deze, tussen bedrijf, omwonenden en gemeenten, is bovendien een opsteker voor burgerparticipatie. Overleg met burgers is de komende tijd belangrijk voor de inzet van deze middelen."
De actie in het Sterrebos hield de gemoederen flink bezig. Zo was er afgelopen zaterdag nog een demonstratie om de actievoerder een hart onder de riem te steken. Er kwamen zo'n 250 mensen op af.