Teruglezen: openhouden samenleving uitgangspunt coronabeleid

Afbeelding ter illustratie © iStock
Dit is het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 8 februari.

19:14 uur - Kabinet wil dat corona straks weer bij ondernemersrisico hoort

Het kabinet hoopt op een terugkeer naar de economie zoals we die voor de pandemie kenden, "waarbij corona goeddeels onderdeel wordt van het gewone ondernemersrisico." Dat schrijven betrokken bewindslieden aan de Tweede Kamer. Iedereen moet met corona leren leven, en dat betekent ook dat de 'huidige generieke steun' niet houdbaar is op de lange termijn.

19:02 uur - The New York Times: Janssen tijdelijk gestopt met maken vaccin

Farmaceut Janssen uit Leiden is tijdelijk gestopt met het produceren van zijn coronavaccin. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times op basis van ingewijden. Volgens de krant is Janssen, een dochteronderneming van het Amerikaanse Johnson & Johnson (J&J), al maandenlang een "experimenteel maar potentieel winstgevender vaccin" aan het maken dat moet beschermen tegen een ander virus.
Janssen zou eind vorig jaar zijn gestopt met het maken van coronavaccins. Volgens The New York Times was Leiden op dat moment de enige productielocatie van Johnson & Johnson waar de vaccins worden gemaakt. Een woordvoerder van J&J heeft tegen de krant gezegd dat het bedrijf nog honderden miljoenen doses op voorraad heeft en kan blijven leveren. Janssen was dinsdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

17:45 uur - Weer meer ziekenhuispersoneel ziek thuis, meldt NZa

Het ziekteverzuim in ziekenhuizen is afgelopen week verder gestegen, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De toezichthouder noemt het "de grootste uitdaging voor de zorg op het moment." Op verpleegafdelingen is het verzuim opgelopen van 9 procent tot 10 procent. Van het personeel van de intensivecareafdelingen zit inmiddels 10,3 procent noodgedwongen thuis. Een week geleden was dat 9,7 procent.
"Ook in de rest van de keten, bijvoorbeeld bij de huisartsen en in de thuiszorg, is een hoog ziekteverzuim", voegt de NZa eraan toe. Het ziekteverzuim is de afgelopen weken flink opgedreven door het hoge aantal coronabesmettingen. Dat is voelbaar in diverse sectoren, ook buiten de zorg.

17:42 uur - Kabinet: openhouden samenleving wordt uitgangspunt coronabeleid

Het kabinet wil voortaan in het coronabeleid "het openhouden van de samenleving" als nieuw uitgangspunt hanteren. Dat schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin doet hij uit de doeken wat de doelen en de strategie worden in de komende maanden.
Het coronabeleid gaat straks uit van twee hoofddoelen: "de sociaal-maatschappelijke en economische continuïteit en daarnaast de toegankelijkheid van de gehele zorgketen voor iedereen." Deze twee doelen zijn gelijkwaardig, aldus de minister.

17:33 uur - Pfizer vraagt goedkeuring vaccin als booster voor pubers

Pfizer en BioNTech hebben gevraagd of hun coronavaccin ook kan worden gebruikt om jongeren van 12 tot en met 17 jaar een boosterprik tegen het coronavirus te geven in de EU. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, is daarom begonnen met de beoordeling van het middel. Er is nu nog geen boostervaccin goedgekeurd voor minderjarigen.
Het vaccin van Pfizer en BioNTech, dat Comirnaty heet, is al goedgekeurd voor de eerste prikken van iedereen van 5 jaar en ouder.

17:32 uur - Veel nachthoreca al uitverkocht voor protestopening

Veel nachthoreca is al volledig uitverkocht voor de zaterdag geplande openingsactie De Nacht staat op. De clubs openen de deuren als protest tegen de coronamaatregelen, die de sector zwaar hebben getroffen.
De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). Inmiddels hebben clubs door het hele land zich aangesloten.

17:04 - RIVM: aantal nieuwe coronagevallen vlakt af op hoog niveau

De coronagolf heeft voorlopig zijn hoogtepunt bereikt, het aantal nieuwe gevallen vlakt af. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vorige week belandden 1266 mensen die het coronavirus onder de leden hebben in een ziekenhuis, 7 procent meer dan de week ervoor. Van hen werden 118 mensen op de intensive care opgenomen en dat is een toename van 42 procent.

17:00 - Bijna 395.000 coronagevallen in één dag na wegwerken achterstand

De positieve coronatests die in de afgelopen drie weken nog niet waren geregistreerd, zijn tussen maandagochtend en dinsdagochtend alsnog doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat kreeg daardoor 394.759 meldingen van positieve tests.
De achterstand stond maandag nog op 191.000 gevallen, maar die is dinsdag weggewerkt door een nieuwe manier van werken. De resultaten gingen vanuit de laboratoria naar de GGD'en, en daarna via de bron- en contactonderzoekers naar het RIVM. Die doorstroom stokte. Daarom gaan de uitslagen voortaan "rechtstreeks vanuit de teststraten naar het RIVM".

16:25 - Onderzoekers: corona vergrootte leed nabestaanden ic-patiënten
Nabestaanden van patiënten die tijdens de eerste coronagolf overleden op de intensive care van het Erasmus MC, hadden na het overlijden van hun dierbare meer last van psychische klachten dan nabestaanden van mensen die voor de pandemie op de ic overleden. Onderzoekers van het academische ziekenhuis komen tot die conclusie op basis van vragenlijsten die nabestaanden acht weken na het overlijden van hun dierbare invulden. Dat gebeurde zowel voor als tijdens de corona-uitbraak.

16:18 - Aantal mensen dat boosterprik haalt, daalt verder
Dat mensen die nog geen boosterprik tegen het coronavirus hebben gekregen misschien hun vaccinatiebewijs kwijtraken, leidt nog niet tot een run op de vaccinatielocaties. Iets meer dan 192.000 mensen haalden vorige week een boosterprik. Dat is het laagste aantal sinds november, toen de boostercampagne nog op gang moest komen.
Een week eerder waren er bijna 233.000 boosterprikken gezet, en ongeveer een maand geleden een recordaantal van bijna 1,9 miljoen in zeven dagen tijd.

14:48 - OMT-lid Marc Bonten voorziet ontbinding team
Arts-microbioloog Marc Bonten, lid van Outbreak Management Team (OMT) dat de regering adviseert over de corona-aanpak, denkt dat de tijd van dit gezelschap er binnenkort wel opzit, althans zeker voor een periode. Dat zei hij op BNR-radio. "Ik denk dat het niet heel lang meer gaat duren." De hoogleraar, onder meer verbonden aan het UMC Utrecht, verwacht na de besmettingspiek meer rust aan het coronafront en schat dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het wel afkan met het Centrum Infectieziektebestrijding en de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. Die kunnen er volgens hem nu ook "heel goed over adviseren". Het OMT is dan "in deze samenstelling niet meer nodig".

14:40 - Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag opnieuw gestegen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu in totaal 1580 coronapatiënten, 87 meer dan maandag. Dat is het hoogste aantal in ruim een maand.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1354 patiënten met corona, 75 meer dan een dag eerder. Op de intensive cares nam dit aantal toe met 12 tot 226.

14:38 - Kuipers doet volgende persconferentie zonder Rutte

Premier Mark Rutte is volgende week dinsdag niet aanwezig bij de persconferentie van het kabinet. Hij zit in de Eerste Kamer voor een debat, dus zal zorgminister Ernst Kuipers het persmoment op zich nemen.
Mogelijk kondigt het kabinet op die persconferentie verdere versoepelingen aan, maar wat die precies inhouden en hoe ver het kabinet daarmee wil gaan, is nog niet bekend. Er worden nog tal van overleggen gehouden voordat er een besluit wordt genomen over de maatregelen.

13:58 uur - Pfizer verwacht omzet van 54 miljard dollar uit coronavaccins
De Amerikaanse farmaceut Pfizer verwacht dit jaar 54 miljard dollar, omgerekend meer dan 47 miljard euro, aan omzet te behalen uit de verkoop van vaccins tegen het coronavirus. Daarbij wordt 32 miljard dollar aan opbrengsten verwacht uit het coronavaccin Comirnaty en 22 miljard dollar aan inkomsten uit de coronapil Paxlovid van Pfizer.
De totale omzet zou dit jaar moeten uitkomen op het recordniveau van 98 miljard tot 102 miljard dollar. In 2021 werd een omzet behaald door het bedrijf van 81,3 miljard dollar, wat 95 procent meer is dan een jaar eerder. Die groei is vrijwel volledig te danken aan de verkoop van Comirnaty, dat Pfizer heeft ontwikkeld in samenwerking met de Duitse biotechnoloog BioNTech. Het bedrijf produceerde vorig jaar 3 miljard doses van dat middel. Dit jaar wil Pfizer 4 miljard doses maken en minstens 120 miljoen coronapillen.

13:10 uur - Dag- en weekcijfers RIVM komen later vanwege inhalen achterstand
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt later dan gebruikelijk hoeveel mensen in de afgelopen week positief zijn getest op het coronavirus. Dat komt door een nieuwe manier van registreren. Die moet ervoor zorgen dat de grote achterstand snel wordt weggewerkt. De weekcijfers komen elke dinsdag rond 15.00 uur, maar nu komen ze waarschijnlijk tussen 16.00 en 16.30 uur. Het cijfer over de afgelopen dag valt door het wegwerken van de achterstand ook "extra hoog" uit, waarschuwt het RIVM. Ook de dagcijfers komen later.

12:15 uur - RIVM-studie: booster halveert kans op omikron voor gevaccineerden
Gevaccineerden die een boosterprik laten zetten, halveren daarmee hun kans op een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor mensen die al eens eerder corona opliepen, is het voordeel van een booster kleiner: hun kans op infectie daalt met 38 procent.

11:00 uur - Nog niet meer afspraken bij toegangstesten
Bij de commerciële teststraten is het nog niet drukker geworden nu het vaccinatiebewijs van veel mensen dreigt te vervallen. Er zijn nog niet meer testafspraken geboekt dan normaal, meldt Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang.
Voor dinsdag staan momenteel zo'n 12.000 testafspraken ingepland. Dat aantal kan nog oplopen doordat mensen op het laatste moment een coronatest regelen. Vorige week dinsdag voerden de testlocaties zo'n 38.000 testen uit.

07:01 uur - Coronaregels houden baanploeg weg uit Portugal
De Nederlandse baansprinters bereiden zich voorlopig in Nederland voor op het aanstaande seizoen. Een trainingsstage in Portugal ging niet door omdat de coronaregels daar streng zijn. "Als er sprake zou zijn van een positief geval binnen de selectie, zouden ook alle 'close contacts' zeven dagen in quarantaine moeten", verklaarde bondscoach René Wolff, die vorige week na vijf jaar terugkeerde in zijn oude functie.

06:22 uur - Nieuw-Zeelanders volgen voorbeeld Canadese demonstranten

Een konvooi van auto's en camperbusjes heeft straten rond het Nieuw-Zeelandse parlement in de hoofdstad Wellington geblokkeerd. Zo'n 2000 demonstranten uit het hele land verzamelden zich in de hoofdstad om - net als de demonstranten in de Canadese hoofdstad Ottawa - te protesteren tegen coronamaatregelen.
De demonstranten blokkeren straten rond het parlementsgebouw en houden toespraken. De voornaamste kritiek lijkt de vaccinatieplicht in bepaalde beroepen te zijn. Het protest werd georganiseerd zodat het samenviel met de opening van het parlementaire jaar. Maandag werd in de Australische hoofdstad Canberra een soortgelijke actie gehouden.
Vrachtwagenchauffeurs protesteren in Ottawa © ANP

05:49 uur - Verschillende Amerikaanse staten trekken mondmaskerplicht in

Verschillende Amerikaanse staten zullen in de komende weken de mondmaskerplicht laten vervallen, nu de omikrongolf over z'n hoogtepunt heen is. In Californië, New Jersey, Oregon, Delaware en Connecticut neemt het aantal nieuwe infecties zo snel af dat de mondmaskers op veel plekken niet meer nodig zullen zijn.
De Californische gouverneur Gavin Newsom tweette maandag dat het aantal nieuwe gevallen in de staat nu 65 procent lager ligt dan tijdens de piek van de omikrongolf. Daarom vervalt de mondmaskerplicht over een week. Ongevaccineerde Californiërs moeten als ze ergens binnen zijn nog wel een mondmasker dragen. De stad San Francisco in Californië had eerder de mondmaskerplicht al opgeheven, omdat de nieuwe besmettingen zo rap afnamen.

05:42 uur - Vrachtwagenchauffeurs Canada blokkeren belangrijke grensovergang

De Canadese vrachtwagenchauffeurs die nu ruim een week protesteren in de hoofdstad Ottawa, hebben maandagavond (lokale tijd) de belangrijkste grensovergang tussen de VS en Canada geblokkeerd. Het gaat om de Ambassador-brug die Windsor in Canada verbindt met de Amerikaanse stad Detroit.
Vorig jaar kwamen er vanuit Detroit 1,4 miljoen vrachtwagens Canada binnen. De grensovergang is de belangrijkste importroute van goederen over land, die onder meer essentieel is voor de producenten en toeleveranciers van auto-onderdelen. "De pandemie is voor iedereen slecht geweest. Iedereen is klaar met Covid-19, maar deze protesten zijn niet de manier om erdoorheen te komen", aldus premier Justin Trudeau.

03:40 uur - Grote achterstand in cijfers vertroebelt zicht op corona-epidemie

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft hoger dan het ooit geweest is. Maar hoe hoog precies, is een raadsel. Nog altijd zijn er meer positieve tests dan de computersystemen kunnen verwerken. De achterstand wordt met de dag groter, en daarmee ook het verschil tussen de cijfers en de werkelijkheid.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met zijn wekelijkse overzicht van het aantal positieve tests. Dat gebeurt voor de 84e keer, in de 103e week van de coronacrisis in Nederland. In de afgelopen zeven dagen zijn waarschijnlijk ongeveer een half miljoen bevestigde besmettingen doorgegeven. Maar in diezelfde periode zijn vermoedelijk meer dan 100.000 nieuwe gevallen nog niet geregistreerd. De achterstand steeg in een week tijd van minder dan 100.000 naar ongeveer 200.000.

03:35 uur - Meer dan 5 miljoen coronabesmettingen vastgesteld in Nederland

Het officiële aantal positieve coronatests in Nederland stijgt dinsdag tot boven de 5 miljoen. Die grens zal in werkelijkheid echter al gepasseerd zijn. Ongeveer 200.000 besmettingen uit de afgelopen drie weken zijn namelijk al wel bevestigd, maar die meldingen zijn nog niet aangekomen bij de centrale registratie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De teller stond maandag op 4.969.660 geregistreerde positieve tests. De grens van 5 miljoen gevallen wordt gepasseerd als er tussen maandagochtend en dinsdagochtend meer dan 30.340 bevestigde besmettingen bij komen. De laatste keer dat er in een dag tijd zo 'weinig' gevallen waren, was bijna een maand geleden.
Afbeelding ter illustratie © iStock

03:30 uur - Coronatoegangsbewijs is zonder boosterprik beperkt geldig

Vanaf deze dinsdag vervalt bij ongeveer een half miljoen mensen hun coronatoegangsbewijs (ctb), omdat hun volledige vaccinatie langer dan negen maanden geleden is en ze nog geen boosterprik hebben genomen. Ook mensen die zijn genezen van een besmetting krijgen geen groen vinkje meer als hun herstelbewijs ouder dan zes maanden is.
Mensen kunnen zich in deze gevallen laten testen voordat zij bijvoorbeeld naar een restaurant of bioscoop willen. Of alsnog een booster halen. Diegenen bij wie de geldigheid verloopt, krijgen daarover informatie in de CoronaCheck-app. Het ministerie van Volksgezondheid raadt mensen aan om regelmatig hun app te openen om te zien of hun ctb binnenkort verloopt en dat niet pas te doen als ze al ergens zijn of heen gaan.