Verdrag Maastricht viert 30e verjaardag met Doe-Boek jeugd

Afbeelding ter illustratie
Een lespakket voor carnaval was er al, en sinds vandaag kunnen leerlingen op Maastrichtse basisscholen ook leren over het Verdrag van Maastricht. Dat werd exact dertig jaar geleden ondertekend.
Met het Verdrag van Maastricht werd ook de Europese Unie geboren. Juist om de Limburgse jeugd mee te nemen in dat Europese verhaal, maakte Studio Europa een Doe-Boek. Eurocommissaris Frans Timmermans nam in Brussel het eerste exemplaar in ontvangst. "Europa is van ons allemaal, en hoe we verder gaan met deze samenwerking is ook een vraag voor kinderen. Heel goed dat dit boek kinderen op creatieve wijze prikkelt om hier zelf over na te denken.”

Basisschool Wyck

Op basisschool Wyck zijn Faylice, Joppe, Aaron en Badaline de eerste leerlingen van groep 7 en 8 die het lesmateriaal zien. "Ik kende het Verdrag wel", vertelt Joppe, "maar ik had nooit het idee dat het zo belangrijk is geweest."
De teksten, puzzels en opdrachten in het boek zijn gemaakt door onderwijsspecialisten en historici. In de verschillende hoofdstukken leren kinderen over de geschiedenis van Europa, het Verdrag van Maastricht, de euro en de toekomst van de Europese Unie. "Als mensen betalen, weten ze dat dat geld hier ontstaan is", zo voegt Baladine toe.

Onderhoud

Eurocommissaris Timmermans is blij met het initiatief voor de jeugd. In de studio van de Europese Commissie beantwoordt Timmermans vragen van studenten van de Universiteit Maastricht ter ere van het jubileum. "Zo'n verdrag heeft onderhoud nodig en vernieuwing", zo vertelt Timmermans. In het Verdrag van Maastricht werd een begin gemaakt met een gezamenlijk buitenlands en -veiligheidsbeleid. Daarover zegt Timmermans: "Misschien is het goed om nog eens na te denken of beslissingen met unanimiteit genomen moeten worden."

Gratis

Het Grote Europa Doe-Boek is voor docenten van basisscholen gratis te bestellen. Het boek is ook in een digitale versie beschikbaar.

Documentaire Verdrag

De ondertekening van het Verdrag van Maastricht op 7 februari 1992 volgde op het akkoord dat tijdens de Eurotop in december 1991 in Maastricht gesloten werd. L1 maakte op deze dertigste verjaardag een documentaire over de erfenis van het Verdrag van Maastricht.