Hoogwater in de Geul: piek stroomt richting Valkenburg

Lokale overstromingen door hoogwater in de Geul en Gulp © Track88
In de nacht van zondag op maandag is er groot alarm geslagen vanwege hoge waterstanden in de Geul en Gulp.
Zondagavond begon het hoogwater in Epen, waar de hulpdiensten in actie kwamen. De veiligheidsregio waarschuwt dat er tuinen, kelders, wegen en parkeerterreinen in het Geuldal kunnen onderlopen.

Geul

Vooral de Geul is op veel plaatsen buiten haar oevers getreden. Problemen zijn er maandagochtend vroeg vooral in de laag gelegen delen van Epen en Mechelen, zo meldt ANP. Ook bij de Brand Bierbrouwerij in Wijlre staat het water hoog. Hier is het water inmiddels weer gedaald.

Schin op Geul en Valkenburg

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg laat weten dat de piek maandagochtend in Schin op Geul is en verder stroomt naar Valkenburg. De brandweer en politie zijn uit voorzorg aanwezig om de situatie in de gaten te houden. Vooralsnog hebben er geen evacuaties plaatsgevonden, dit werd aan het begin van de nacht wel nog overwogen.
Inwoners van Valkenburg die vragen willen stellen of zandzakken nodig hebben, kunnen bellen met 14043.

Drie volle emmers water

Volgens Weer.nl is er in Zuid-Limburg 32 millimeter gevallen, gelijk aan drie volle emmers water per vierkante meter. Normaal gesproken valt dat in iets meer dan twee weken tijd. De brandweer verwacht dat na 01.00 uur de waterstanden zullen stabiliseren. Het vele water in de Kleine Geul is afkomstig uit België, waar het hevig heeft geregend. Veel velden bij Epen staan onder water en meerdere straten zijn afgezet.

Epen

Volgens persbureau ANP liep het water in Epen de Wingbergermolen in en sloeg het tegen de kade aan. Zowel de watermolen als meerdere huizen eromheen hebben zandzakken gekregen om zich tegen het water te beschermen. In totaal zijn tussen de 1200 en 1400 zandzakken uitgedeeld door het waterschap. Meerdere straten zijn afgezet.
Het waterschap roept inwoners op om waterstandlimburg.nl in de gaten te houden. Daarop staan de actuele waterstanden bij mensen in de buurt.