L1mburg Centraal: Kat-en-muisspel in het Sterrebos

Een groep demonstreert in bomen tegen de kap van een deel van het Sterrebos. © Orange Media
Een mogelijke oplossing voor starters op de woningmarkt, bomen die ergens anders geplant worden en meer Limburgs nieuws.
De uitzending van L1mburg Centraal van 5 februari 2022. Met de volgende onderwerpen:

Plan Woonwenz voor starterswoningen

Wie als starter een huis wil kopen, heeft een probleem. Huizen zijn schaars, de prijzen zijn heel hoog en overbieden is de norm. Maar de Venlose woningstichting Woonwenz denkt nu een oplossing te hebben. Ze verkopen hun starterswoningen tegen een vaste prijs. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Cultuurwetenschapper Ewout van den Engel over Vastelaovend

Nog drie weken tot carnaval, of wat er dit jaar van over gaat zijn. Dat er gevierd gaat worden, dat staat wel vast, maar hoe? Dat hangt 'n beetje af van wat mag. Maar waarom willen we eigenlijk zo perse vieren? Wat is dat vastelaoves-geveul dat voor veel Limburgers onlosmakelijk met onze cultuur verbonden is. Ik ga daarover praten met Ewout van den Engel, cultuurwetenschapper en schrijver van een boek over de vastelaovend.

Limburgse Bomen Boost

Een boom uitgraven, om hem op een andere plek weer in de grond te zetten. Het gebeurt dit weekend in Limburg met tienduizenden bomen. Het gaat om jonge bomen en struiken die op hun nieuwe plek meer kans en ruimte hebben om te groeien. De actie is een initiatief van Stichting Urgenda, die strijdt tegen klimaatverandering en verduurzaming.

Arrestaties in het Sterrebos

De politie heeft vanochtend vijftien mensen aangehouden bij het bezette Sterrebos naast VDL Nedcar in Born. De activisten betraden verboden gebied en konden zich niet legitimeren. Een woordvoerder van de boomklimmers stond ons te woord.