Teruglezen: Petitie tegen coronapas 100.000 keer getekend

Afbeelding ter illustratie © iStock
Lees hier het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 5 februari.

17:00 uur - Achterstand RIVM loopt verder op

Het aantal positieve coronatests stijgt nog altijd sneller dan de overheid kan bijhouden.
De achterstand bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is voor de vierde dag op rij toegenomen. Het instituut loopt nu ongeveer 176.000 vastgestelde gevallen achter. Dat is het hoogste aantal ooit.

14:17 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen ongeveer gelijk

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal ongeveer gelijk gebleven. Er worden momenteel 1363 coronapatiënten verzorgd. Dat zijn er 3 minder dan vrijdag, zo valt op te maken uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Wel nam steeg aantal zieke coronapatiënten op de intensive care afdelingen het afgelopen etmaal. Daar liggen nu 229 patiënten, 15 meer dan vrijdag toen er 214 ernstig zieke coronapatiënten op de ic lagen.
Op de verpleegafdelingen nam het aantal opgenomen coronapatiënten af met 18. Medewerkers zorgen daar nu voor 1134 patiënten met corona.

11:20 uur - Petitie Keijzer voor afschaffen coronapas 100.000 keer getekend

De petitie van oud-CDA-staatssecretaris Mona Keijzer voor onmiddellijke afschaffing van het coronatoegangsbewijs (CTB) is in een dag tijd meer dan 100.000 keer ondertekend.
De petitie verwijst naar een manifest onder het motto Onverdeeld Open. Daarin pleit een brede coalitie van prominenten voor het heropenen van de samenleving zonder coronapas. "Nu duidelijk wordt dat ook dit coronavirus endemisch zal worden, mogen coronatoegangsbewijzen geen plaats krijgen in de 'gereedschapskist' van een vrije democratie. Wij roepen de regering en het parlement op om het coronatoegangsbewijs per direct af te schaffen", zeggen ze. "De schade die erdoor wordt veroorzaakt, staat niet in verhouding tot eventuele voordelen voor de volksgezondheid." Ze noemen de coronapas een "inbreuk op grondrechten" die "niet noodzakelijk is, laat staan proportioneel".

10:04 uur - GoFundMe beëindigt inzamelingsactie van demonstranten Ottawa

Het crowdfundingplatform GoFundMe heeft de inzamelingsactie beëindigd voor de vrachtwagenchauffeurs die al dagen demonstreren in de Canadese hoofdstad Ottawa. Volgens het platform is het protest een "bezetting" geworden en schendt het de gebruiksvoorwaarden van de website. Lokale media melden dat met de actie al miljoenen Canadese dollars waren opgehaald.
Het platform maakt het nog niet opgenomen geld in overleg met de organisatie over naar "geloofwaardige goede doelen". Het protest was in eerste instantie tegen de vaccinatieplicht voor chauffeurs die internationale grenzen oversteken. Later werd het protest meer tegen het algehele coronabeleid en premier Justin Trudeau.

00:30 uur - Grote coalitie met Mona Keijzer als gezicht wil af van coronapas

Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer van het CDA is met nog twee initiatiefnemers een coalitie begonnen die strijdt voor de afschaffing van het coronatoegangsbewijs. De schade die het zou veroorzaken "staat niet in verhouding tot eventuele voordelen voor de volksgezondheid", stellen ze.
Ex-politici, medici, juristen, ondernemers en wetenschappers hebben het manifest ondertekend. Onder hen zijn de oud-Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Michel Rog (CDA), evenals hoogleraar Jan Rotmans, cabaretier Guido Weijers, topman Ritty van Straalen (ID&T Groep), de regisseurs Dick Maas en Martin Koolhoven en predikant Paul Visser.
Voormalig staatssecretaris van economische zaken en klimaat, Mona Keijzer © ANP

00:01 uur - NS schrapt dit weekend meer treinen vanwege uitval personeel

Dit weekend zullen minder intercity’s en sprinters dan normaal rijden, vanwege personeelsuitval bij de NS. De spoorvervoerder adviseert reizigers voordat ze met de trein willen om de reisplanner te gebruiken.
Het gaat om de trajecten Amsterdam Centraal - Den Haag Centraal, Schiphol - Arnhem/Nijmegen, Utrecht Centraal - Hoofddorp en de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam.
De NS had eerder al gemeld dat op het laatstgenoemde traject minder intercity's (IC-direct) zullen rijden. Ook afgelopen weekend reden op verschillende plaatsen in het land minder treinen door problemen met het rooster.