Oud-zorgmedewerker bekent ontucht: 'Geen excuses'

Vrijdag eiste justitie een voorwaardelijke gevangenisstraf tegen een oud-cliëntbegeleider van Pergamijn. © iStock
Een oud-medewerker van gehandicaptenzorgorganisatie Pergamijn heeft bekend meermaals seks te hebben gehad met een cliënte. Hem hangt nu een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf boven het hoofd.
De twee waren meermaals intiem tussen februari en september 2020. Vrijdag, tijdens zijn proces, betuigde Ryan M. (32) spijt.

Geen excuses

De man werkte bij Pergamijn als cliëntbegeleider en kwam in die rol geregeld in contact met het slachtoffer. Zij woonde onder begeleiding in Geleen. De twee konden het goed met elkaar vinden, vertelde Ryan vrijdag. "En op een bepaald moment geef je elkaar eens een knuffel en beetje bij beetje werd dat meer. Ik wist dat het fout was en er bestaan ook geen excuses voor."

Flinke terugslag

Het slachtoffer heeft een IQ van 75 en juist daarom had Ryan beter moeten weten, vindt de aanklager. "Dit is een ernstig feit. Cliënten zijn juist onder begeleiding bij Pergamijn ter bescherming tegen het misbruiken van positie en vertrouwen en dat weet meneer ook heel goed. Mevrouw heeft een flinke terugslag gehad door dit verhaal."
Toch heeft de aanklager ook oog voor de gevolgen voor Ryan. "Hij is meteen ontslagen, raakte werkloos. Het heeft ook privé veel impact gehad. En hij betuigt oprecht spijt. Hij heeft meteen bij de politie zijn verantwoordelijkheid genomen. We zien het vaak anders."

Tweede kans

Een gevangenisstraf is daarom een brug te ver, vindt de aanklager. Ryan moet in zijn optiek drie maanden gevangenisstraf voorwaardelijk krijgen. Die moet hij dus zitten als hij opnieuw in de fout zou gaan. Daarnaast zou de dertiger 160 uur taakstraf moeten uitvoeren. In een verbod op werken in de zorg ziet justitie niets. "Ik heb de stellige overtuiging dat hij niet nogmaals in de fout gaat."