Oma Floor en Mees stelt Bureau Jeugdzorg aansprakelijk

Trudy Keulers. © L1
De oma van de Wijnandsraadse kinderen Floor en Mees stelt Bureau Jeugdzorg aansprakelijk voor het leed dat de familie is overkomen. De schriftelijke eis is donderdag neergelegd bij Bureau Jeugdzorg in Roermond.
Dat bevestigt oma Trudy Keulers vanuit Oostenrijk. "Ik wil erkenning. Ik wil dat Bureau Jeugdzorg toegeeft dat het zich vergist heeft", aldus Keulers. De 71-jarige Keulers zorgt in Oostenrijk voor haar kleinkinderen Floor en Mees, die afgelopen jaar hun moeder Miriam verloren aan een hersenbloeding.

Wijnandsrade

Moeder Miriam vluchtte in 2014 na een vechtscheiding met haar twee kinderen Floor en Mees uit het Zuid-Limburgse kerkdorp Wijnandsrade. Ondanks herhaalde eisen van de rechtbank en jeugdzorg om terug te keren, liet de moeder niets meer van zich horen. Uiteindelijk werd Miriam het ouderlijk gezag ontnomen, waardoor ze formeel geen zeggenschap meer had over de kinderen. "Een grote fout, de Raad voor de Kinderbescherming heeft dat nota bene afgeraden", aldus Trudy Keulers. "Bovendien is Miriam nooit persoonlijk geïnformeerd over dat besluit. Dat is in het Europese recht een cruciale voorwaarde. Zonder dat ze op de hoogte was, kan de rechter haar ook niet uit de ouderlijke macht zetten."

Geen rechtsgrond

Het besluit leidde uiteindelijk tot een internationaal opsporingsbevel wegens ontvoering van de kinderen. Volgens Keulers, zelf juriste, ontbraken de wettelijke voorwaarden voor dat opsporingsbevel. "Mijn dochter is weggezet als ontvoerster van de kinderen, en wij ook. Na een uitspraak van de Oostenrijkse rechter staat vast dat wij nooit van ontvoering beticht hadden mogen worden. Dat is smaad en laster."

Naam en faam

Keulers liet eerder al weten dat de jarenlange jacht op haar dochter volgens haar een rol heeft gespeeld bij de hersenbloeding die Miriam in januari 2021 trof. “Ik ben mijn meisje kwijt, dat wens ik niemand toe", zo vertelt Trudy Keulers. "Ze wilde alleen haar kinderen beschermen. De stress die dat veroorzaakte, is haar fataal geworden. Zij werd de dood ingejaagd.”
Keulers wil de financiële schade verhalen op Bureau Jeugdzorg, zoals ze schrijft in een formele aansprakelijkheidsstelling. "U heeft de goede naam en faam onterecht te grabbel gegooid".

Bureau Jeugdzorg

Bureau Jeugdzorg in Roermond liet L1 vrijdagmiddag weten nog niet in staat te zijn om te reageren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: redactie@1limburg.nl!