Omwonenden zijn coffeeshops Venray helemaal beu

Coffeeshop Switch in Venray © Joeri Ooijevaar
De coffeeshops in Venray moeten weg. Dat zeggen bewoners van de zogeheten Vergeten Driehoek van Venray, waar twee shops liggen.
De coffeeshops zorgen voor parkeeroverlast en een gevoel van onveiligheid. Een onderzoek moet in kaart brengen wat er met de coffeeshops moet gebeuren.

Parkeeroverlast

Ruim de helft van de coffeeshopbezoekers komt met de auto. Maar plek om te parkeren is er niet. Gevolg is dat mensen voortdurend door de straten rijden of in omliggende wijken parkeren. Theo Swinkels, voorzitter van de klankbordgroep Vergeten Driehoek, zegt dat het af en aan gaat met bezoekers van de coffeeshops. "Ze gaan in hun auto's zitten in omliggende buurten. Vervolgens gooien ze daar blikjes drinken op straat of gaan ze wildplassen. En dan heb ik het nog niet over het dealen op straat, want ook dat is een groot probleem. De onder- en bovenwereld raken hier elkaar, want het dealen gaat niet over softdrugs."

Wijkraad

De Vergeten Driehoek is een gebied in het centrum van Venray tussen de Henseniusstraat, Langstraat en Paterslaan. De naam refereert aan plannen van de wijkraad in 2009, waarbij de input van dit gebied vergeten zou zijn.

Veel bezoekers

Op korte afstand van elkaar aan de Henseniusstraat liggen coffeeshops Switch en Halicarnas, die hun oorsprong kennen in 1998. Op dat moment was het gebied nog maar nauwelijks een woonbuurt. In een straal van 25 kilometer rondom Venray zijn op dit moment geen andere coffeeshops te vinden. Daardoor trekken de Venrayse shops veel bezoekers aan. Dat blijkt ook uit onderzoek, dat stelt dat er 550.000 vervoersbewegingen rondom de coffeeshops zijn per jaar.

Rondjes rijden

Joeri Ooijevaar woont op de Henseniusstraat tegenover een supermarkt, wiens parkeerplaats voortdurend wordt gebruikt door coffeeshopbezoekers. "De driehoek leent zich perfect om rondjes te rijden. Ze zetten iemand af die de wiet haalt. De chauffeur die rijdt ondertussen een of meerdere rondjes door de wijk. Daardoor komen ze extra vaak langs. Mijn ramen zijn bijna zwart door de uitstoot."
Drukte in de Henseniusstraat in Venray © Joeri Ooijevaar

Onveilig

De situatie leidt tot een gevoel van onveiligheid onder de bewoners, blijkt uit een enquête die in opdracht van de gemeente Venray is uitgevoerd. Bewoners van de Vergeten Driehoek en de daaromheen liggende wijken kregen de kans om een vragenlijst in te vullen. Slechts 38 procent van de inwoners van de Vergeten Driehoek voelt zich veilig. Terwijl dat in het centrum 54 procent is. Het gemiddelde van Nederlandse steden en dorpen ligt op 76 procent. "Ik voel me persoonlijk niet onveilig. Maar als je me vraagt of dit een veilige buurt is, dan is het antwoord nee", zegt Swinkels. Dat zegt Ooijevaar ook. "Maar mijn vrouw loopt er liever niet langs. De mensen die hiernaartoe komen vertonen vaak asociaal gedrag. Ik kan me goed voorstellen dat dat een gevoel van onveiligheid oproept."

Kinderen vinden drugsafval

Wouter Born woont ook in het gebied. "Mijn kinderen vinden drugsafval in de speeltuin. Ik zie dat mensen worden bedreigd door allerlei louche figuren en jongeren zijn hier volop aan het blowen. Dat gebeurt misschien op andere plekken ook, maar moet je dat faciliteren in het centrum van Venray? Dat lijkt me niet."

'Niks tegen coffeeshopeigenaren'

De oplossing is voor Born simpel: "Verplaats de coffeeshops uit het centrum. Ik denk aan een situatie zoals de McDonald's, die hier ook aan de rand van het dorp ligt." Zowel Born als Ooijevaar benadrukken dat ze niets tegen de coffeeshopeigenaars hebben. Born: "We moeten het probleem samen met de gemeente, de eigenaren en de omwonenden oplossen." En die oplossing is voor Ooijevaar simpel: Weg of verplaatsen uit de wijk. De wijk verloedert op deze manier. Zeker ook met de aanwezigheid van twee shoarmazaken en een casino."

Onderzoek

De onrust in de Vergeten Driehoek is ook tot de gemeentelijke politiek doorgedrongen. Swinkels: "In 2019 zou het college serieus doorpakken, maar dat is niet gebeurd. Wethouder Cor Vervoort heeft daar ook zijn excuses voor aangeboden." Inmiddels zit er schot in de zaak. De gemeenteraad geeft tijdens de raadsvergadering van 15 februari waarschijnlijk haar fiat aan een onderzoek. Dat moet duidelijkheid geven over de verschillende mogelijkheden om de overlast te beperken. Het sluiten van de coffeeshops is daarbij een van die mogelijkheden. Het onderzoek zou eind 2022 afgerond moeten zijn.

'Bang om olifant aan te pakken'

Bas Künen, gemeenteraadslid van de VVD in Venray, ziet de coffeeshops het liefst verdwijnen uit Venray. "In gemeentelijk beleid is zelfs opgenomen dat een coffeeshop niet in een woonwijk mag liggen en al zeker geen overlast mag veroorzaken. Beide is dus wel het geval." De VVD wil dat het onderzoek niet gaat over de vraag of de coffeeshops verplaatst worden, maar hoe en wanneer. Künen stelt verder dat het gemeentebestuur sneller had moeten handelen de afgelopen jaren. "In 2019 hebben wij al een onderzoek voorgesteld. Nu, 32 maanden, komt het er dan. Het lijkt wel of het college bang is de olifant in de kamer aan te pakken."

'Doekje voor het bloeden'

In de tussentijd worden mogelijk andere maatregelen genomen, zoals camerabewaking, verlichting en het afsluiten van de wegen op bepaalde tijden. "Een pleistertje op de wonden", noemt Künen het. "En sterker nog, op die manier faciliteren we de coffeeshops. Daar schiet de wijk helemaal niets mee op." Daar sluit buurtbewoner Wouter Born zich bij aan. "Ik noem het een doekje voor het bloeden. De gemeente heeft nog geen concrete stappen gezet om dit aan te pakken. Ik wil vooral weten: wat hebben we aan aan de gemeente? Gaan jullie dit aanpakken? Ja of nee? Het wordt nu écht tijd dat ze hier een leidende rol in nemen."
Coffeeshops Switch en Halicarnas wilden niet reageren op vragen van L1.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!