Teruglezen: Eerste groene vinkjes vervallen volgende week

Afbeelding ter illustratie © iStock
Lees hier het belangrijkste coronanieuws van donderdag 3 februari.

20:00 uur - Ziekenhuis schaft handen schudden af

Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede schaft het geven van handen, in onbruik geraakt door corona, definitief af.
Dat vindt het ziekenhuis veiliger, ook in de toekomst. Groeten mag je daar voortaan alleen met woorden.
Het afschaffen van handen schudden "was een maatregel waar we allemaal erg aan moesten wennen, omdat handen schudden onderdeel is van onze cultuur", erkent het hospitaal op de eigen site. Maar "in het kader van veilige zorg aan patiënten hebben we besloten het handen schudden niet terug te laten komen."
Ook alternatieve manieren met fysiek contact zijn er van de baan.

19:35 uur - Eerste groene vinkjes in corona-app vervallen volgende week

De eerste groene vinkjes in de corona-app vervallen niet vrijdag, maar vanaf volgende week dinsdag. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Eerder werd nog uitgegaan van 4 februari, maar dat wordt 8 februari.
Het gaat om ruim een half miljoen mensen die wel twee vaccinaties hebben gehaald, maar geen booster. Zij raken hun coronatoegangsbewijs kwijt.

18:04 uur - Tot nu toe enkele tienduizenden toegangstesten gepland in weekend

Enkele tienduizenden mensen hebben tot nu toe een afspraak gemaakt om rond het weekeinde een toegangstest te laten doen. Voor vrijdag staan tot nu toe 13.500 testafspraken ingepland, voor zaterdag 11.400 en voor zondag 3400. De aantallen zullen nog oplopen omdat de meeste mensen hun afspraak op de dag zelf boeken, zegt de Stichting Open Nederland, de organisatie achter de toegangstesten.
Het is niet bekend hoeveel afspraken precies een week geleden gepland stonden voor het weekend erna. Over de hele vorige week hadden de commerciële testbedrijven zo'n 334.000 afspraken voor toegangstesten staan. De drukste dag van die week was afgelopen zaterdag met ongeveer 79.000 afspraken.

17:03 uur - Portugal schrapt aanvullende testplicht voor luchtvaartpassagiers

Portugal schrapt de aanvullende testplicht voor inkomende luchtvaartpassagiers die in het bezit zijn van een coronacertificaat. Dat betekent dat Nederlanders met een vaccinatie- of herstelbewijs zich voor vertrek niet meer hoeven te laten testen.
Het is niet duidelijk wanneer de inreisbeperkingen precies worden versoepeld. De huidige regels zouden tot en met 9 februari gelden. Alle reizigers moeten nu bij aankomst in Portugal in het bezit zijn van een negatieve coronatest.
16:16 - EMA: derde prik in Duitsland na Janssenvaccin niet nodig
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) ziet geen bewijzen voor de noodzaak om mensen met het Janssenvaccin een derde prik te geven. Wel mogen Europese lidstaten zelf besluiten of ze de extra prik tóch nodig achten, zoals Duitsland eerder al besloot. In Duitsland moeten mensen met Janssen minstens twee keer gevaccineerd zijn om te gelden als volledig gevaccineerd. Om toegang te krijgen tot horeca of musea moeten mensen bovendien nog de boosterprik hebben ontvangen. Volgens de Europese regels is één prik met Janssen en een aanvullende boosterprik voldoende.

15:59 uur - Knoevelemint voor tweede keer op rij afgelast
Het jaarlijkse Knoevelemint in het provinciehuis in Maastricht gaat vanwege de coronapandemie voor de tweede keer op rij niet door. In 2021 was er nog als alternatief een digitale versie. Tijdens het Knoevelemint op carnavalsmaandag huldigt het provinciebestuur de winnaars van onder meer het Limburgs Kampioenschap Zaate Hermeniekes (LKHZ), Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival (KVL), Tiener Vastelaovend Konkoer (TVK), Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) en de Buuttekampioenen Limburg. Lees hier meer.
Voormalig gouverneur tijdens de digitale versie in 2021 van het Knoevelemint. © Twitter Theo Bovens

15:35 uur - Bijna 83.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn in Nederland 82.961 nieuwe coronagevallen geregistreerd. In Limburg ging het in de laatste 24 uur om 6307 nieuwe besmettingen. Voor een donderdag is dat landelijk het hoogste aantal ooit. Afgelopen maandag en dinsdag kwam het cijfer boven de 100.000 uit, maar dat had deels te maken met het inlopen van een achterstand aan positieve testuitslagen en met een technische storing eind vorige week.

15:19 uur - Achterstand bij RIVM loopt verder op naar 113.000 positieve tests

Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd, is donderdag opnieuw opgelopen. De achterstand is gestegen van 104.000 naar 113.000 bevestigde besmettingen, over een periode van zeventien dagen. In de afgelopen week steeg het aantal gemiste gevallen met 41.000. De computersystemen kunnen het hoge aantal positieve tests niet verwerken.

15:02 uur - WHO ziet in Europa mogelijke 'wapenstilstand' met coronavirus

Europa heeft een 'wapenstilstand' bereikt met het coronavirus dankzij groeiende immuniteit door vaccinaties en de minder ziekmakende omikronvariant van het virus. Hans Kluge, directeur Europa van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft dat gezegd. Als deze situatie voortduurt, kan het einde van de pandemie volgens hem in zicht komen met mogelijk een 'langdurige periode van rust'.

14:51 uur - Zweden heft vrijwel alle coronamaatregelen op

Zweden heft volgende week vrijwel alle coronamaatregelen in het land op. Premier Magdalena Andersson heeft dat donderdag officieel bekendgemaakt. Het mondkapjesadvies in het openbaar vervoer en de maximale groepsgrootte bij evenementen binnen vervallen na dinsdag. Restaurants mogen na 23.00 uur openblijven en hoeven niet langer met coronapassen te werken.

14:26 uur - Een besmettelijker variant omikron binnenkort dominant in Nederland

Een besmettelijker subvariant van omikron, genaamd BA.2, wordt naar verwachting binnen afzienbare tijd dominant in Nederland, zegt het RIVM tegen nu.nl. De verspreiding is versneld door een aantal 'superspreading events', zoals feesten. BA.2 lijkt volgens het instituut vooralsnog niet tot ernstiger ziekteverschijnselen te leiden dan de eerdere omikronvariant BA.1. Ook is er geen bewijs dat de subvariant minder gevoelig zou zijn voor de coronavaccins. BA.2 is op te sporen via PCR-tests.
Besmettelijker broertje van de omikronvariant is binnenkort dominant in Nederland. © iStock

14:05 uur - Weer meer dan 200 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen

Voor de tweede keer deze week zijn er in één etmaal meer dan 200 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen. Dinsdag werd het hoogste aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen sinds 14 december gemeld. Toen kwamen er 237 nieuwe patiënten met corona bij. Van woensdag op donderdag ging het om 201 nieuwe opnames.

13:30 uur - Europese Commissie wil verlenging coronareispas tot 1 juli 2023

De Europese Commissie wil het vrij reizen in de Europese Unie tijdens de pandemie met een digitaal corona certificaat (dcc) verlengen tot 1 juli 2023. Met het dcc kan de eigenaar bewijzen dat hij volledig is gevaccineerd, is hersteld van Covid-19 of een recente negatieve PCR-test heeft. Met een geldig certificaat, in Nederland met de bekende QR-code via CoronaCheck, laten de andere lidstaten de reiziger in principe zonder extra quarantaine toe.

13:25 uur - Kamer moet voortaan eerst akkoord gaan met verlenging coronawet

De volgende keer dat het kabinet besluit de tijdelijke coronawet te verlengen, moet het parlement daar éérst mee akkoord gaan. Nu kunnen de Tweede Kamer en de Eerste Kamer zich er pas achteraf over uitlaten. Na bijna twee jaar coronacrisis moet dat anders, vindt zowel de Kamer als het kabinet. De Tweede Kamer heeft woensdag een aanpassing van die wet aangenomen.

13:00 uur - Vinkjeverliezer wordt gewaarschuwd in CoronaCheck-app

Mensen van wie het groene vinkje verloopt, krijgen hierover informatie in de CoronaCheck-app zelf. Die zien ze als ze de app openen, aldus het ministerie van VWS. Het raadt mensen aan om regelmatig de app te openen om te zien of het vervallen van het vinkje in hun geval aan de orde is en niet te wachten tot ze bijvoorbeeld voor een restaurant, een theater of op Schiphol staan.
Mensen krijgen voortaan een waarschuwing als hun 'groene vinkje' op de app dreigt te vervallen. © iStock

12:49 uur - De Zwijgende Meerderheid laat opnieuw van zich horen

Na de protesten tegen de coronamaatregelen, is nu een een kleine groep twitteraars opgestaan om zoals ze het zelf zeggen 'een zwijgende meerderheid een stem te geven'. Een eerste manifestatie op 23 januari in Nijmegen en Utrecht wordt 6 februari vervolgd in Den Bosch. "Wij gaan die dag opnieuw een ander, positief en vreedzaam geluid laten horen", zo kondigen ze aan op hun website. "Uiteraard hebben wij last van de pandemie, zetten we vraagtekens bij bepaalde maatregelen en doen wij het ook niet altijd goed. Wij waren ook niet blij met de lockdown en alle maatregelen en daar zijn wij gefrustreerd, verdrietig en bezorgd over. Wij zien echter de noodzaak en begrijpen het belang omdat wij vertrouwen hebben in de wetenschap."

11:42 uur - Europese coronakaart veranderd, elke regio op één na donkerrood

Zo goed als elke regio in Europa kleurt nu donkerrood op de kaart van coronagevallen. Alleen de Finse Åland-eilanden wijken af, die zijn grijs. Niet omdat daar minder besmettingen zijn, maar omdat er in de afgelopen periode niet genoeg coronatests zijn uitgevoerd om een betrouwbaar beeld te krijgen.

11:11 uur - Nachtclub Maastricht gooit uit protest deuren open

Nachtclub Complex Maastricht gooit na een sluiting van bijna twee jaar de deuren volgende week zaterdag uit protest open. Volgens mede-eigenaar Lucas de Beaumont moet er snel leven in de brouwerij komen. "We gaan in protest net zoals restaurants dat hebben gedaan. Er is ons beloofd om perspectief te geven afgelopen persconferentie, maar dat is er nog niet." Lees hier meer.

11.01 uur -Duitse deskundigen adviseren Novavax-vaccin voor volwassenen

Volwassenen in Duitsland moeten het vaccin van het Amerikaanse bedrijf Novavax kunnen halen, adviseert de vaccinatiecommissie STIKO. Omdat dit vaccin anders werkt dan de tot nu toe gebruikte middelen, kan het mensen die zich tot nu toe niet hebben willen laten prikken over de streep trekken, is de gedachte. Het vaccin genaamd Nuvaxovid is het vijfde coronavaccin dat in Europa mag worden gebruikt. Het is gebaseerd op eiwitten, een beproefde techniek. In Nederland wordt er naar verwachting in de loop van maart mee geprikt.

10:36 uur - Vaccinatie- en testlocatie GGD in Geleen beklad

De test- en vaccinatielocatie van de GGD in Geleen is in de nacht van dinsdag op woensdag ondergespoten met graffiti. De ramen van de oude autoshowroom aan de Hofkamp zijn onder meer beklad met afbeeldingen van een spuit, een doodskop en kruizen. Een woordvoerder zegt dat er aangifte is gedaan van de vernieling en dat de graffiti is verwijderd. Volgens haar komen vernielingen aan GGD-locaties in Zuid-Limburg zelden voor.
De bekladding van de GGD-locatie in Geleen. © Marianne Nieskens

9:28 uur - Minder buitenlandse toeristen bezochten Nederland in 2021

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) werden vorig jaar ruim 6 miljoen internationale gasten verwelkomd. Dat betekende een daling van 14 procent in vergelijking met 2020. Afgezet tegen 2019, het laatste jaar voor corona, lag het internationaal toerisme 69 procent lager.
Uit eigen land werden 26 miljoen bezoekers geteld. Dat is bijna 30 procent meer dan in 2020 en gelijk aan het niveau van voor corona. Het NBTC verwacht als de versoepelingen doorzetten, dat meer Nederlanders een vakantie in het buitenland gaan houden. Het bureau gaat daarom uit van een daling van het aantal vakantiegangers dat in eigen land blijft met 7 procent.

9:15 uur - Storing Coronatest.nl is opgelost

De site Coronatest.nl had donderdagochtend te kampen met een storing. Hierdoor was het niet mogelijk om in te loggen. Ook het maken van een telefonische afspraak lukte niet. Even na 9:00 uur zijn de problemen verholpen. "Alle processen zijn weer in de lucht, we overleggen nu met de leverancier wat de oorzaak was", zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. Mensen die probeerden in te loggen met DigiD om hun testuitslag te zien, kregen donderdagochtend een foutmelding. Volgens de site allestoringen.nl begon het probleem rond 05.00 uur.

8.35 uur - Petitie 'Stadions vol!' meer dan 27.000 keer ondertekend

De petitie van het Supporterscollectief Nederland waarin het kabinet wordt opgeroepen de voetbalstadions volledig te openen, is sinds vrijdag meer dan 27.000 keer ondertekend. Nu mogen stadions voor een derde van de capaciteit bezet worden. Dat vindt het Supporterscollectief Nederland niet genoeg om een leuke voetbalbeleving mogelijk te maken.