'Gewassen blijven staan door gebrek aan seizoensarbeiders'

Afbeelding ter illustratie © Istock
Om grote problemen te voorkomen bij de oogst van Nederlandse groenten, fruit, bloemen en planten zijn er seizoenarbeiders nodig van buiten de Europese Unie.
Dit laten de boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) weten.

Supermarkten

Werkgevers in de land- en tuinbouw maken zich grote zorgen over de beschikbaarheid van voldoende personeel. Uit een peiling van de LTO onder ruim 580 agrarische ondernemers komt naar voren dat vacatures erg moeilijk in te vullen zijn. "Het gevaar is dat tal van producten straks niet van het land gehaald kunnen worden, waardoor ze dus ook niet geleverd kunnen worden aan bijvoorbeeld supermarkten", zo laat de LTO Nederland weten.

Grote vraag

Dit is herkenbaar voor Inge Neessen, onderneemster van Neessen Aardbei- en Aspergeplanten in Grashoek. "De vraag naar mensen is groot in Nederland in allerlei sectoren, maar ook in omringende landen. Het aanbod van mensen wordt minder hebben wij het idee."

Zonde

Susanne Görtz, hoofdbestuurder bij de LLTB zegt: "Het kan twee dingen betekenen. Of je kunt niet alles meer maken wat we nu maken. Dat is hartstikke zonde, want hier komt heel veel kwalitatief hoogwaardig voedsel vandaan. Het kan ook zo zijn dat er meer innovatie komt, zoals robotisering. En dat ondernemers gaan kijken hoe ze toch hun productie kunnen doen, maar met minder mensen. Dat gaat niet zo snel. Daar hebben we nog wat tijd voor nodig.