COA: slachtoffer aanval azc Sweikhuizen niet meer in coma

Hulpdiensten bij het AZC in Sweikhuizen © Orange Media
Een van de medewerksters die donderdagavond hete olie over zich heen kreeg in het azc in Sweikhuizen, heeft een tijd lang in kunstmatig coma gelegen, maar is daar inmiddels uit gehaald. "Ze is langere tijd in slaap gehouden, maar is inmiddels bij kennis", zei een woordvoerder van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) woensdag.
Hij weersprak een eerder bericht van het Openbaar Ministerie dat de vrouw nog steeds in een kunstmatig coma zou liggen. De woordvoerster van het OM zei desgevraagd dat "dit de laatste informatie is die wij hebben" en dat het OM geen verdere mededelingen doet over de medische toestand van de patiënte.

Ernstig gewond

Twee medewerksters van het azc in Sweikhuizen raakten ernstig gewond toen ze op verzoek van de beveiliging donderdagavond rond 18.20 uur poolshoogte gingen nemen in de keuken van het azc. Toen ze onderweg naar de keuken de trap opliepen, werden ze van bovenaf overgoten met hete olie.

Aanspreekbaar

Beiden werden in Duitse ziekenhuizen opgenomen, een van hen in Aken, de andere in Keulen, aldus de woordvoerder van het COA woensdag. Beiden zijn volgens hem inmiddels aanspreekbaar. Ze hebben een aantal behandelingen achter de rug, maar moeten nog de nodige ondergaan. "Het herstel zal een behoorlijke tijd in beslag nemen", zei hij.

Verdachte

De 42-jarige verdachte van de aanval is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris, die het voorarrest van de man met veertien dagen verlengde. Waarom de bewoner de slachtoffers met olie verwondde, is nog niet duidelijk. Volgens het COA "had de verdachte géén dossier van recalcitrant of overlastgevend gedrag. Het is, hoe ernstig ook, een incident door één op dat moment doorgedraaide bewoner."