Prominente rol Limburg in tv-serie Het verhaal van Nederland

Afbeelding ter illustratie © Istock
Limburg heeft een groot aandeel in de eerste aflevering van de tiendelige NTR-serie Het Verhaal van Nederland, die woensdag van start gaat. De uitzending vertelt over de verandering van de mens van jager naar landbouwer.
"Het is een belangrijk stukje geschiedenis van Limburg", vertelt Luc Amkreutz uit Sint Geertruid, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De aanpassing van jager naar landbouwer, waarbij de mens zich op één plek ging vestigen, begon hier, zegt hij woensdagochtend op L1 Radio.

Vruchtbare grond

De serie toont hoe de eerste boeren, die eigenlijk migranten waren, zich vestigden in Limburg. De vruchtbare grond was daarvoor de aanleiding. "Zij stichtten hier de eerste boerennederzettingen. Dat was het begin van een nieuwe levenswijze. Die migranten hebben ook aan de basis gestaan van de taal die wij op dit moment spreken", vertelt Amkreutz, die gespecialiseerd is in prehistorie.
Veel zie je er op dit moment niet meer van terug, vertelt Amkreutz. "Het is niet zoals de Hunebedden in Drenthe. Dat is natuurlijk heel zichtbaar. De sporen van deze fase in de prehistorie zitten vooral in de grond en komen pas aan het licht bij opgravingen. Maar ook al zie je het niet, is deze periode in de prehistorie een heel belangrijk stukje geschiedenis voor Limburg."

Blij met resultaat

Amkreutz zegt in eerste instantie 'een beetje bang' te zijn geweest voor hoe het programma de geschiedenis zou neerzetten. "De serie is een mix van specialisten die aan het woord komen en nagespeelde scenes. Ik had mijn twijfels bij die scenes, vreesde dat het een karikatuur zou worden."
Die twijfel bleek ongegrond. "Ik heb de serie vorige week gezien en ben razend enthousiast. Het is écht sjiek geworden. Je ziet dat er veel tijd, energie en geld in is gestoken. En dat is ook belangrijk, want het zijn belangrijke verhalen die verteld worden. Het gaat over ons."

Tiendelige serie

De eerste uitzending van de tiendelige serie is woensdagavond te zien om 20:35 uur op NPO1. Acteur en verteller Daan Schuurmans neemt de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van de vaderlandse geschiedenis.