Teruglezen: Nachtclubs zijn het zat en openen deuren

Afbeelding ter illustratie © iStock
Dit was het belangrijkste coronanieuws van woensdag 2 februari.

19:20 uur - Nachtclubs zijn het zat en gaan zaterdag 12 februari open

Nachtclubs en discotheken gooien volgende week zaterdag hun deuren open. Brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan hen wordt gedacht. Op 12 februari willen zij clubs door het hele land open hebben.
"En niet voor één nacht, maar gewoon weer elke nacht", wordt gezegd in een filmpje op de Instagram-pagina van de actie De nacht staat op. "Iedereen verdient de nacht om zichzelf te leren kennen of te zijn. Wie dat niet inziet, zit te slapen. Daarom staat de nacht op om de overheid en iedereen weer wakker te schudden."
Volgens een woordvoerder van de actie is het doel dan ook clubs weer onder de aandacht te brengen. "We merken dat dat helemaal niet gebeurt en dat doet gewoon pijn na al twee jaar dicht te zijn."

17:07 uur - Voorzitter acute zorg: carnaval en meer versoepelen onverstandig

Ina Kuper, de waarnemend voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), maakt zich vanwege het hoge aantal coronabesmettingen grote zorgen over carnaval. "Het lijkt mij heel onverstandig als nu grote groepen hossende mensen bij elkaar komen", zegt ze tegen het ANP. Ook met verdere versoepelingen van de coronamaatregelen zou zij "nog even wachten" als ze het kabinet was.
Kuper voorziet dat de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen ook weer gaat leiden tot meer druk op de ziekenhuizen. Daarbij speelt ook nog het relatief hoge ziekteverzuim. "Dat is wel echt een toenemend probleem, niet alleen in de ziekenhuizen, maar in de hele maatschappij. Het percentage dat positief test is onder het zorgpersoneel net zo hoog als elders", aldus de tijdelijke opvolger van Ernst Kuipers. Hij trad onlangs aan als minister van Volksgezondheid.

15:16 uur - RIVM mist 104.000 positieve coronatests, achterstand stijgt

Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd, is woensdag toch weer opgelopen. De achterstand is gestegen van 81.000 naar 104.000 bevestigde besmettingen. De computersystemen kunnen het hoge aantal nieuwe gevallen niet verwerken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD'en werken aan een oplossing en waren er in de afgelopen twee dagen in geslaagd om netto 50.000 achterstallige positieve tests alsnog te registreren.

14:28 - Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen

De Nederlandse ziekenhuizen verzorgen momenteel 1372 mensen met corona onder de leden. Dat zijn er 29 meer dan dinsdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de vierde dag op rij dat de opnames weer toenemen.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1157 coronapatiënten, 20 meer dan een dag eerder. Dat is het hoogste aantal in bijna een maand. Op de intensive cares nam dit aantal het afgelopen etmaal toe met 9 tot 215.

11:22 uur - Nu aantal boosterprikken daalt, gaan GGD'en weer de wijken in

Het aantal mensen dat een boostervaccinatie haalt, neemt af. De GGD'en proberen op lokaal niveau om mensen toch over te halen de prik te nemen. Komende weken krijgen asielzoekers hun boosterprik, aldus een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.
De GGD'en richten zich vooral op gemeenten en wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft. Zo zijn afgelopen weken de winteropvanglocaties voor dak- en thuislozen in onder meer Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag bezocht. Voor het uitdelen van boosterprikken aan asielzoekers gaan de GGD'en naar asielzoekerscentra toe, tenzij de locatie erg klein is. Dan worden bewoners gevraagd naar een reguliere GGD-locatie te komen.

10:45 uur - Supermarkten vechten tegen ziekteverzuim door corona

De supermarktbranche worstelt met het vullen van werkroosters en de schappen, meldt NU.nl. Dat komt door het hoge ziekteverzuim door corona. "Het is al een tijd een uitdaging om de roosters gevuld te krijgen, de laatste tijd wordt het alleen maar lastiger", zegt een woordvoerder van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de belangenbehartiger van de supermarktbranche.
Ook supermarktketen Jan Linders geeft aan met eenzelfde probleem te worstelen. "Wat voor de rest geldt, geldt voor ons ook", laat een woordvoerster weten, "Hoewel het natuurlijk verschilt per supermarkt."

7:45 uur - Nachtclubs komen vanavond met aankondiging

Uitbaters van nachtclubs komen woensdagavond om 19:00 uur met een aankondiging. Vooraf willen ze niet te veel details geven, maar mogelijk wil een aantal clubs hun deuren openen. De nachtclubs zijn vanaf de uitbraak van het coronavirus dicht. Het is vooralsnog onduidelijk wanneer ze weer open kunnen. Minister Ernst Kuipers heeft vorige week gezegd dat hij wil onderzoeken of de nachthoreca met een zogenoemd 1G-beleid open kan. Dat betekent dat alle bezoekers getest moeten worden.

6:00 uur - Landen met vertrouwende bevolking hebben minder corona-infecties

Een gebrek aan vertrouwen in de overheid en in elkaar hangt, samen met meer overheidscorruptie, sterk samen met een hoger aantal corona-infecties in een land, blijkt uit een nieuwe studie die in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd.

5:00 uur - Kamer steeds kritischer over coronawet

In de Tweede Kamer klinkt steeds meer kritiek op de wet die de coronamaatregelen mogelijk maakt. Het parlement debatteerde dinsdag tot laat over de vierde verlenging van de wet, die al op 1 december inging en duurt tot 1 maart. De verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm) zal volgende week waarschijnlijk wel (achteraf) worden goedgekeurd, maar veel partijen vroegen zich af of het niet tijd wordt om uit de crisisstand te komen, en van de noodwetgeving af te stappen.
GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vindt het tijd voor "democratisch herstel", twee jaar na het begin van de pandemie. Samen met de PvdA en de SP stelt zij voor om de manier waarop over de Twm wordt besloten om te draaien: het parlement zou voortaan eerst toestemming moeten geven. Gebeurt dat niet, dan vervalt de Twm, zo stelt zij voor.
Het liveblog van dinsdag kun je hier teruglezen.