Opa Cees ondanks zware cocaïneverdenking vrijgelaten

Cees van de W. en Raymond P. komen dinsdag vrij, ondanks hun vermeende betrokkenheid bij een cocaïnetransport. © iStock
De bejaarde Cees van de W. (67), die door justitie aan een transport van 450 kilo cocaïne wordt gelinkt, mag dinsdag de gevangenis verlaten. Ook zijn Landgraafse medeverdachte Raymond P. (57) komt op vrije voeten.
Daarmee eindigt het voorarrest van beide mannen na ruim acht maanden. Ze werden op 25 mei 2021 aangehouden voor het transport met een miljoenenwaarde.

Cocaïne Cees

Cees, door zijn afdelingsgenoten in de gevangenis Opa Cees genoemd, regelde volgens justitie dekladingen voor drugstransporten. De zestiger deed dat via een groente- en fruitbedrijf dat hij al jaren runt. Hij bestelde iedere week acht tot tien pallets bananen in Zuid-Amerika en tussen die bananen werden kilo's cocaïne verstopt.

Witte groenten

Advocaat Peer Szymkowiak betwist dat zijn cliënt betrokken was bij het transport van 450 kilo waarvoor hij acht maanden in voorarrest zat. "Kijk, cliënt is een bekennende verdachte. Hij heeft bekend dat hij dekladingen verzorgde. Maar hij regelde alleen dat er fruit werd geïmporteerd. Van details over drugs wist hij niets en bij dit specifieke transport was hij niet betrokken."
Szymkowiak vindt dat de leeftijd en het blanco strafblad van zijn cliënt ook moeten meewegen. De rechter is daarin meegegaan en heeft het voorarrest van Cees opgeheven.

Geen schok

Het voorarrest van medeverdachte Raymond is geschorst. "Cliënt zit langdurig in voorarrest en je kunt niet langer volhouden dat de maatschappij geschokt is als hij naar buiten komt", zegt advocate Nienke Bloebaum. "Hij is al een week vrij geweest, vanwege het overlijden van een familielid. Daar heeft toen geen haan naar gekraaid." Ook haar verzoek is dus gehonoreerd.

Laatste verdachte

Daarmee zit er nog één verdachte vast voor het cocaïnetransport dat in maart 2021 is onderschept. Roger K. (48) heeft tot dusver ook geen enkele poging gedaan op vrije voeten te komen en slaat tot dusver alle zittingen in zijn zaak over. Advocaat Serge Weening wil niet kwijt of Roger heeft verklaard over de kilo's cocaïne.
Een vierde verdachte, Ermir N. (40), staat nog gesignaleerd. De Albanees wordt in opsporingskringen gezien als de grootste vis in dit dossier. Hij wordt ook in België gezocht voor strafbare feiten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!