Escaperoom laat scholieren gevaar sextortion zien

Een agent bij de escaperoom-bus in Heerlen © Politie Limburg
Honderden middelbare scholieren in Heerlen werden deze week 'verrast' met een speciale escaperoom. Het spel is gemaakt in een bus van de politie, waarbij deelnemers bewust gemaakt worden van het gevaar van sextortion.
Sextortion is het afpersen van iemand door te dreigen seksueel getinte beelden van hen te openbaren.

Gevaren

In de bus maken de scholieren kennis met de online misdaad en hoe zij daar mee om kunnen gaan.
Volgens burgemeester Roel Wever is de escaperoom-bus van de politie cruciaal om jongeren de gevaren van sextortion te laten inzien: "Jongeren kunnen makkelijk worden afgeperst via internet, via de mobiel. Nu wordt goed in beeld gebracht dat ze altijd alert moeten zijn."

Meldingen toegenomen

Afgelopen jaar zijn het aantal meldingen in Limburg toegenomen. "Het gaat om een toename van 60 procent ten opzichte van het jaar 2020. Jongeren zijn oververtegenwoordigd in deze cijfers", verklaart cyberspecialist Sylvia Laurensse. "Vermoedelijk is dat een topje van de ijsberg. Het komt veel vaker voor dan er gemeld wordt. De stap om aangifte te doen is groot, vooral door het gevoel van schaamte."
In 2020 waren er landelijk ruim 400 registraties van sextortion in politiesystemen, in 2021 waren dat er ruim 870. Hoeveel daarvan uit Limburg komen, is niet bekend.
De politie laat aan 1Limburg weten dat de bus de komende tijd nog meer middelbare scholen bezoekt, onder andere in Venlo, Roermond en Weert.
Bekijk hieronder hoe de scholieren kennismaken met de online misdaad: