Dry January: kijken of je zonder alcohol kunt

Foto ter illustratie © iStock
Na een maand vol eten en drinken in december, gingen velen de uitdaging aan om een maand niet te drinken tijdens Dry january. Die maand is bijna afgelopen. Grijpt iedereen weer terug naar dat glaasje wijn of flesje bier?
Sportschoolhouder William van Lent uit Grubbenvorst wel. Hij drinkt sinds 2 januari geen druppel, maar alcohol helemaal opgeven? "Nee", zegt hij resoluut.

Met mate

William is geen overmatige drinker. In de weekenden drinkt hij meestal op een dag drie, vier consumpties. En de rest van de week af en toe een glas wijn of bier. Bij feestjes en een gelegenheid drinkt hij iets meer, een stuk of zeven tot tien consumpties per feestje.

Moeilijk moment

Hij is gestopt om te onderzoeken voor zichzelf of hij makkelijk zonder zou kunnen. Het blijkt tot nu toe dat dat prima lukt. Hij heeft één moeilijk moment gehad: "Ik had een hele zware dag. We zitten in de fitnessbranche. We hebben een zware tijd gehad. Als je dan thuiskomt na een dag vol stress, en je hebt het weer gered, dan denk je 'nu heb ik een glas verdiend.' Maar ik heb het niet gedaan, ik ben sterk."
Gezondheidswinst: lichamelijk en geestelijk
Veel mensen die er voor kiezen een tijdje geen alcohol te drinken, doen dat omdat ze willen weten of ze het kunnen volhouden. Volgens Arthur Kleisterlee, preventiemedewerker bij Mondriaan, levert die gedragsverandering veel op. "Als je een keer iets anders doet, in dit geval iets niet doet, levert dat veel inzichten op, omdat je je gedrag opeens 180 graden draait." Ook lichamelijk is de onthouding van alcohol goed. Je gaat er beter van slapen, valt iets af en bent meer gefocust. Dat zijn een paar ervaringen die deelnemers aan Dry January beschrijven.
William Van Lent merkt nog weinig veranderingen aan zijn lichaam. Hij slaapt niet beter en is ook niet afgevallen. Zijn diëtiste heeft zijn lichaam doorgemeten en zij ziet wel verschil. Wie wil afvallen, moet ook de eetgewoonten aanpakken en meer bewegen.

Vluchten in drank

Uit cijfers blijkt dat vooral vooral volwassenen de afgelopen jaren meer zijn gaan drinken. Door de coronacrisis is 15 procent van de mensen meer alcohol gaan drinken, legt Arthur Kleisterlee van Mondriaan uit. "Dat zijn mensen die uit eenzaamheid naar de alcohol grijpen. Ook stress in de thuissituatie zorgt ervoor dat ze wegvluchten in drank." Over het algemeen zijn jongeren iets minder gaan drinken in coronatijd.

Minder is meer

En wie drinkt, drinkt heel bewust een goed glas wijn, merkt ook Stan Beurskens van wijdomein St. Martinus in Vijlen. Hij ziet veel jonge klanten die een goede fles wijn willen. "Ze willen weten waar de wijn is gemaakt, hoe het gemaakt is. Ze kopen een doosje en doen daar dan zes weken mee. En dat is ook goed. Ik drink zelf in het weekend ook een goed glas. Ik proef het, ruik er aan en geniet er wel een uur van. "

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!