Babette dupe van vuilnisbeleid Maastricht: 'Veel overlast'

De vuilniszakken voor de woning van Babette © Babette Doorn
Babette Doorn woont al 26 jaar met veel plezier in het Jac Thijssedomein in Maastricht. Maar sinds de gemeente het nieuwe afvalbeleid heeft ingevoerd, waarbij het restafval maar een keer per twee weken wordt opgehaald, ervaart ze veel overlast.

Bij de voordeur

Volgens Doorn dumpen veel bewoners van de wijk hun afvalzakken recht voor haar voordeur. Er zijn de afgelopen jaren veel kleine (studenten)studio's bijgekomen en volgens haar is het aantal inwoners in de wijk daardoor verviervoudigd. "Mensen kunnen het vuilnis ook niet binnen bewaren. De ambitie van de gemeente is mooi, maar het gedrag van mensen gaat niet veranderen en nu wordt het mijn probleem. De buurt is aan het verloederen en ik vind het zwak van de gemeente dat ze mij doorsturen naar handhaving. Zij doen er ook maar weinig aan", aldus de bewoonster.

Rattenplaag

Omdat veel mensen alsnog hun restafval op straat dumpen, is haar voordeur een walhalla voor ongedierte geworden: "Er is echt een muizenplaag. Er zijn heel veel katten en eksters die de zakken openen. Er is zelfs een rattenplaag door al het afval van zoveel mensen, vooral van de laatste tijd. Die beesten moeten ergens heen."

'Niet realistisch'

Ook noemt Doorn het niet realistisch dat het afval maar eens per twee weken wordt opgehaald. Hoewel ze zelf regelmatig mensen erop aanspreekt dat het afval niet meer wekelijks wordt opgehaald, hoopt ze toch dat de gemeente haar beleid grondig evalueert. "De gemeente moet ook meer informatie geven, de meeste mensen lezen de nieuwsbrieven en folders in de brievenbussen niet meer", aldus Doorn.

Reactie gemeente

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er stickers geplaatst worden wanneer mensen hun zak verkeerd buiten hebben gezet. "Dan hopen we dat mensen begrijpen dat het ritme is veranderd. Het wordt opgehaald wanneer de straat weer aan de beurt is. We gaan niet extra rijden of het moet een uitzonderlijke situatie zijn."
Ook laat de woordvoerder weten dat bijna al het gescheiden afval is in te leveren op het milieuperron, en dat in vrijwel de hele stad het afval een keer per twee weken wordt opgehaald.
Het vuilnis voor de deur van Babette © Babette Doorn

Senioren

Onlangs waren ook veel ouderen van het zorgcomplex Cypressenhoven in Maastricht boos op het nieuwe afvalbeleid. De gemeente was daar gestopt met het ophalen van de restafvalzakken voor de deur. De senioren moesten ruim 200 meter lopen om hun afval kwijt te kunnen. Na een 'protestactie' besloot de gemeente het afval toch weer voor de deur op te halen.