100 hectare zonnedak: 'Minder windmolens en zonneweides'

Het dak van een bedrijf in Greenport Venlo ligt volledig vol met zonnepanelen. © Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo
Op de daken van de bedrijven in Greenport Venlo ligt in totaal meer dan 100 hectare aan zonnepanelen. Gemiddeld gebruiken de bedrijven hiervan 23 procent zelf. De overige energie wordt teruggeleverd aan het net, waardoor een deel van de elektriciteit van de huishoudens in de omliggende gemeenten duurzaam wordt opgewekt.
In vier jaar tijd zijn er op 17 daken in Greenport Venlo in totaal zo’n 270.000 zonnepanelen gelegd.

Voorwaarde

"Als wij aan een bedrijf dat zich hier wil vestigen grond verkopen, stellen wij als voorwaarde dat het gebouw een dak heeft waarop zonnepanelen gelegd kunnen worden", vertelt Ruud van Heugten, directeur van Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo.

Windturbines en zonneweides

Thijs Kuipers is voorzitter van de Regionale Energie Strategie Noord- en Midden-Limburg en wethouder in Horst aan de Maas. "De beste manier om onze energievoorziening te verduurzamen, is door zonnepanelen op daken te leggen. Dat is ruimte die geen andere functie heeft. Als er in Greenport niet zoveel daken vol zouden zijn gelegd, zouden er in de omgeving extra windturbines en zonneweides moeten komen", licht hij toe.

19.000 huishoudens

Met de energie die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet zouden volgens het ontwikkelbedrijf zo'n 19.000 huishoudens van groene energie kunnen worden voorzien. Dat staat ongeveer gelijk aan alle huishoudens van de gemeente Horst aan de Maas. Toch ziet die rekensom volgens Kuipers ingewikkelder in elkaar: "Deze daken kunnen de elektriciteitsvoorziening van de huishoudens overnemen. Maar we hebben ook nog gasverbruik, dat is 80 procent van de energievoorziening."

Capaciteitstekort elektriciteitsnet

Steeds meer particulieren en bedrijven stappen over op zonnepanelen, wat zorgt voor een capaciteitstekort op het elektriciteitsnet. "De bedrijven die hier nu gebouwd zijn, hebben allemaal hun aansluiting op tijd kunnen realiseren. Zij zitten dus ook allemaal op het net. Bedrijven die nu nog gaan bouwen hebben het steeds moeilijker, omdat de netcapaciteit op dit moment behoorlijk aan zijn maximum zit", aldus Van Heugten.
Kuipers kijkt positief vooruit en denkt dat het tekort de komende jaren verholpen wordt: "We hebben als gemeenten en provincies veel extra kapitaal beschikbaar gesteld aan de netbeheerders, zodat zij in de komende jaren het elektriciteitsnet fors kunnen uitbreiden. Maar dat zal wel even duren. Tien, twintig, misschien zelfs dertig jaar."

In ontwikkeling

In Greenport Venlo is nog eens 26 hectare zonnedak in ontwikkeling. Ook komen er acht windmolens naast het spoor tussen Venlo en Horst-Sevenum, die samen elektriciteit leveren voor 30.000 huishoudens. Het windpark moet in 2023 operationeel zijn.