Teruglezen: Nieuw record van 74.085 coronagevallen

Afbeelding ter illustratie © iStock
Lees hier het belangrijkste nieuws terug over de coronapandemie van vrijdag 28 januari.

15:21 uur - Nieuw record van 74.085 coronagevallen, achterstand loopt op

Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo veel positieve coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Het instituut kreeg 74.085 meldingen.
Het instituut kampt sinds ruim een week met een achterstand. Die besmettingen zijn al wel vastgesteld, maar nog niet geregistreerd. De achterstand is vrijdag opgelopen tot zo'n 76.000 meldingen over de afgelopen elf dagen, ongeveer 4000 meldingen meer dan donderdag.

13:58 uur - Kuipers: intensief overleg tussen GGD'en en testbedrijven

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vindt het "buitengewoon vervelend" dat het misloopt in de samenwerking tussen de GGD'en en de commerciële testbedrijven. De bewindsman noemt het "echt belangrijk" dat mensen met klachten zich laten testen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De commerciële testbedrijven kunnen helpen om mensen sneller en makkelijker aan de beurt te laten komen. Er wordt aan een oplossing gewerkt, aldus de coronaminister.

13:41 uur - Theaters open, maar met minder voorstellingen en publiek

Theaters zijn weer open, maar met minder voorstellingen en publiek. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP onder theaters in Zeeland, Utrecht, Groningen en Limburg. Theaters mogen sinds woensdag weer open, maar wel maar tot 22.00 uur. Daarnaast moet publiek op 1,5 meter afstand van elkaar zitten. Theaters moeten hierdoor veel voorstellingen verplaatsen of annuleren, publiek afzeggen en krijgen bovendien te maken met artiesten die niet onder de huidige maatregelen kunnen of willen optreden.
Schouwburg Venray in Limburg heeft nog weinig voorstellingen gehad sinds de heropening, laat een medewerkster vrijdag weten. "Gister hadden we een voorstelling met weinig mensen. Morgenavond hebben we er een die wordt opgesplitst, omdat er minder mensen in de zaal kunnen zitten."

12:12 uur - Commerciële testaanbieders: er komen geen mensen, dit werkt niet

SpoedtestCorona is een van de commerciële coronatesters die de deuren alweer heeft gesloten. De mensen die zouden worden doorgestuurd door de GGD komen namelijk "nagenoeg" niet, zegt bestuursvoorzitter Jeroen de Jong. Hij kan het zich niet permitteren om met voor 10.000 euro per dag aan menskracht te gaan wachten. Hij voelt zich ook niet netjes behandeld, zegt hij.
De mensen zouden komen als ze niet binnen twaalf uur bij de GGD terechtkonden, maar dat bleek 48 uur te zijn, zegt De Jong. Ook directeur Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl bevestigt dit verhaal. Volgens hem is donderdag besloten dat de termijn wordt teruggebracht naar 24 uur, maar dat vindt hij nog steeds te lang. Er worden te weinig mensen doorgestuurd naar de commerciële aanbieders om het rendabel te maken.

12:10 uur - Met polsbandjes om stappen

Ook bij de horeca in Rotterdam kunnen bezoekers op vrijdagen en zaterdagen gebruikmaken van een polsbandje. Donderdag meldde Leeuwarden al het coronapolsbandje weer in te voeren, net als vorig jaar.
Wie een avond in Rotterdam wil stappen, kan bij een van de afhaalposten een polsbandje en een gekleurde stempel op de hand krijgen, op vertoon van een coronatoegangsbewijs (QR-code) en een identiteitsbewijs. Het polsbandje en de stempel moeten tegelijk worden getoond bij de deur van café of restaurant, aldus de gemeente. Het bandje is één dag geldig. Het heeft een kleur en er staat een datum op.

11:20 uur - Langetermijnstrategie corona op agenda Veiligheidsberaad

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad bespreken maandagavond in Utrecht de langetermijnstrategie voor het coronabeleid. Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zijn daarbij.
De voorzitters van de veiligheidsregio's dringen al geruime tijd aan op een langetermijnvisie op het leven met corona. Zij vinden dat de maatschappij zo moet worden ingericht dat het dagelijks leven weer normaal verloopt, ondanks coronabesmettingen. De burgemeesters zijn voorstander van het veelvuldig gebruik van het coronatoegangsbewijs, dat moet voorkomen dat bepaalde sectoren van de samenleving weer gesloten zouden moeten worden.

11:16 uur - Mogelijk speciale corona-afspraken voor carnavalsperiode

Er komen mogelijk speciale corona-afspraken voor de carnavalsperiode. De burgemeesters vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca in die dagen nauwelijks te handhaven zijn. Justitieminister Dilan Yesilgöz praat er maandag over met de burgemeesters Annemarie Penn-teStrake (Maastricht), Jack Mikkers (Den Bosch) en Hubert Bruls (Nijmegen).
Afbeelding ter illustratie © L1 (Sjors Abeling)

10:11 uur - Eerste commerciële teststraten die GGD'en helpen alweer dicht

De eerste commerciële teststraten die coronatesten uitvoeren voor de GGD'en zijn alweer dicht. Er worden te weinig mensen doorgestuurd vanuit de GGD en daarom is het niet rendabel voor sommige aanbieders om open te blijven, bevestigt een woordvoerder van Stichting Open Nederland na berichtgeving van het AD.
Het "lijkt een technisch probleem" aan de kant van de GGD, zo legt hij uit. "De GGD moet op een bepaald moment beslissen dat het te druk is en dat ze mensen door gaan sturen. Maar het lijkt niet goed te lukken om mensen in drukke regio’s door te sturen naar de commerciële teststraten."

9:49 uur - Longarts wil betere afspraken thuisbehandeling coronapatiënten

Als ziekenhuizen meer coronapatiënten naar huis sturen met een zuurstoftank en deze patiënten zélf in de gaten houden, scheelt dat werkdruk overal in de zorg. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose Leon van den Toorn.
De nu dominante omikronvariant van het virus lijkt milder dan de deltavariant. Daarom zal komende tijd "de druk op de intensive cares niet het probleem worden", legt Van den Toorn uit. Hij deed zijn oproep vrijdag ook in het Algemeen Dagblad. Andere delen van de zorg krijgen het volgens hem juist wel zwaarder. Het gaat dan om zowel de verpleegafdelingen in de ziekenhuizen, als bijvoorbeeld de huisartsenzorg en de wijkverpleging.

7:00 uur - Ruim 11.000 coronapatiënten zaten thuis aan zuurstof

Tijdens de pandemie in Nederland lagen meer dan 11.000 ernstig zieke coronapatiënten thuis aan het zuurstof. Zij werden niet meegeteld in de ziekenhuiscijfers, wat betekent dat het coronavirus in Nederland nog harder heeft toegeslagen dan gedacht, schrijft het AD.
Ziekenhuizen krijgen vrijdag het verzoek om meer patiënten thuis te behandelen. Uit nog niet eerder geopenbaarde cijfers van de Nederlandse brancheorganisatie voor Medische Technologie (FHI) blijkt dat er tijdens de laatste zestien maanden van de pandemie 11.200 thuispatiënten waren. Het totale aantal thuispatiënten ligt vermoedelijk nog enkele duizenden hoger, omdat cijfers over de eerste acht maanden van de pandemie ondanks herhaald verzoek ontbreken. Op het hoogtepunt van de pandemie kwamen er wekelijks bijna 500 thuispatiënten bij. Momenteel zijn dat er ongeveer 1760.

6:30 uur - Schreeuwend personeelstekort horeca omdat GGD mensen 'wegpikt'

Cafés en restaurants zitten sinds deze week weer vol. Maar lang niet alle uitbaters draaien al op volle kracht, schrijft De Telegraaf. Tijdens de lockdown is vooral tijdelijk personeel massaal in andere sectoren aan het werk gegaan. "Tegen het uurloon dat de GGD betaalt kan ik niet op. Door mijn zaak een dag extra te sluiten en minder tafels aan te bieden, red ik het. Maar dit kost serieus omzet."
Al meer dan een half jaar heeft Ton Freriks (58), eigenaar van restaurant De Vier Seizoenen in Lisse, vacatures. "Ik heb nu 19 man op de loonlijst staan, dat zouden er eigenlijk zo’n 27 moeten zijn. Over twee maanden gaan we het hoogseizoen in, dan hebben we echt een probleem."
Bekende geluiden voor Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland: "Voor de coronacrisis speelde het personeelstekort al. Maar Covid heeft absoluut niet geholpen", doelt hij op horecapersoneel dat tijdens de lockdown voor ander werk heeft gekozen.

6:00 uur - Kappers: overgrote deel lockdownschade niet vergoed door Rijk

De Nederlandse kappers hebben in de drie lockdowns die Nederland tijdens de coronapandemie heeft gekend 900 miljoen euro schade geleden, heeft brancheorganisatie ANKO berekend. Daarvan hebben ze ongeveer een kwart, dus zo'n 225 miljoen euro, aan compensatie gekregen in de vorm van coronasteun. De rest hebben de kappers zelf op moeten brengen.
ANKO meent dat de "ruimhartige steun" door het vorige kabinet niet is nagekomen en pleit voor betere steun. "Dit slaat een hele diepe wond die voorlopig niet zal genezen, tenzij het nieuwe kabinet in actie komt", stelt ANKO-voorzitter Maurice Crusio.
Afbeelding ter illustratie © iStock