L1mburg Centraal: Heerlen strijdt tegen huisjesmelkers

Afbeelding ter illustratie © iStock
Actievoerders willen wegen rond Nedcar blokkeren, Heerlen gaat strijd aan tegen huisjesmelkers, Paus kan niet meer rekenen op Limburgse bloemenzee en meer Limburgs nieuws.
Dit is L1mburg Centraal van donderdag 27 januari. Bekijk hier de hele uitzending terug.

Actievoerders willen wegen rond Nedcar blokkeren

Een flinke politiemacht van agenten en ME'ers heeft donderdagochtend een chaos rondom Nedcar in Born voorkomen. Een groep actievoerders wilde protesteren tegen de kap van het Sterrebos. Dat bos moet wijken voor de uitbreiding van de autofabriek. Actievoerders waren in een bus op weg naar VDL Nedcar. Volgens de gemeente Sittard-Geleen waren ze van plan wegen rondom Born te blokkeren. Burgemeester Verheijen kondigde daarom een noodbevel af, en hield de actievoerders tegen. Naar verluidt is één demonstrant opgepakt.

Heerlen gaat strijd aan tegen huisjesmelkers

Huizen opkopen en die vervolgens indelen in zoveel mogelijk kamertjes. Om daar maar zoveel mogelijk mensen in te kunnen huisvesten en veel geld te kunnen verdienen. Het gebeurt veel en het is gemeenten al langer een doorn in het oog. Want de verkamerde panden veroorzaken vaak overlast en verloedering. Heerlen grijpt nu in. Met onmiddellijke ingang is verkamering en woningsplitsing niet meer toegestaan, in de strijd tegen malafide huisjesmelkers.

Paus kan niet meer rekenen op Limburgse bloemenzee

De bloemenzee uit Nederland ontbreekt na 35 jaar op het Sint-Pietersplein in Rome tijdens de pauselijke zegen Urbi et Orbi met Pasen. Hoofdarrangeur en projectleider Paul Deckers uit Posterholt krijgt niet meer voldoende sponsoren bij elkaar. De beroemde pauselijke woorden 'Bedankt voor de bloemen' zullen daarom vanaf dit jaar niet meer klinken.

Vrijdag ontknoping in zaak Nicky Verstappen

Vrijdag is de ontknoping in de zaak tegen Jos Brech, de man uit Simpelveld die wordt verdacht van de ontvoering, het misbruik en de dood van Nicky Verstappen. Dat gebeurde op de Brunssummerheide in augustus 1998. De rechtbank veroordeelde Brech eerder tot 12,5 jaar gevangenisstraf. Brech ging in beroep en vrijdag dan doet het Hof in Den Bosch uitspraak. Wat zijn de belangrijkste afwegingen? We zetten de zaak op een rij, te beginnen bij het bewijs.

Robin Frijns start Formule E

Max Verstappen begint in maart aan zijn seizoen, maar die andere Limburgse topcoureur mag morgen voor het eerst aan de bak. Robin Frijns pakte vorig jaar prijzen in verschillende raceklasses, maar in de Formule E greep hij náást de eindzege. Daar wil hij nu, na een paar weken vakantie, verandering in brengen.