Verplichte mentale zorg voor man die met baksteen sloeg

Foto ter illustratie © iStock
Roermondenaar Thomas C. (51), die een 70-jarige automobilist uit Horn meermaals met een baksteen in het gezicht heeft geslagen, moet zich verplicht laten behandelen door een zorginstelling voor mensen met mentale stoornissen.
Volgens de rechtbank heeft de vijftiger een complexe persoonlijkheidsproblematiek.

Meerdere voorwaarden

Thomas heeft een lange geschiedenis bij de GGZ. De rechters vinden dat hij een ambulante behandeling nodig heeft. De man hoeft dus niet opgenomen te worden. Wel moet hij in een instelling verblijven voor beschermd wonen. Ook moet hij zich melden bij de reclassering en mag hij geen contact hebben met het slachtoffer. Tenslotte is Horn drie jaar lang verboden terrein voor Thomas.

Met baksteen op hoofd

De man, die al jaren dakloos is en voornamelijk in de natuur leeft, heeft zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag. Begin april vorig jaar ging het mis bij recreatiegebied De Weerd in Roermond. Daar heeft Thomas de senior meerdere malen met een baksteen op het hoofd geslagen. Ook schopte hij de zeventiger tegen zijn hoofd.
"Hij had daaraan kunnen overlijden. De verdachte is pas gestopt op het moment dat een omstander ingreep", zeggen de rechters. Het geweld heeft volgens de rechtbank ook een grote impact gehad op de vrouw van het slachtoffer en meerdere mensen die hier getuigen van waren.

Rechters volgen eis OM

Opvallend is dat justitie en de rechtbank op één lijn zitten. Ook de aanklaagster vindt het belangrijk dat de zwerver geestelijke hulp krijgt.
Verder eiste het Openbaar Ministerie (OM) tijdens de inhoudelijke behandeling een celstraf van 20 maanden, waarvan tien voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De rechters volgen deze eis. Aangezien Thomas al sinds april achter slot en grendel zit, zijn die tien maanden bijna verstreken. Over een klein weekje komt hij vrij en start zijn ambulante behandeling.