Met nieuwe apps armoede en energietransitie te lijf

Op de Brightlands Campus in Heerlen is het Public Service Lab van start gegaan © Brightlands
Met behulp van bijvoorbeeld apps en andere digitale toepassingen kunnen gemeenten sneller allerlei problemen als armoede en milieuvervuiling aanpakken. Om ze daar bij te helpen is in Heerlen het Public Services Lab van start gegaan. Het moet een landelijk voorbeeld worden van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en gemeenten om met slim gebruik van data oplossingen te vinden.

Doorbraak

"Het is een doorbraak dat bedrijfsleven, onderwijs en gemeenten op deze manier gaan samenwerken", zei oud-minister Lodewijk Asscher bij de start van het lab op de Brightlands Campus in Heerlen. "Het is bijvoorbeeld ook een van de sleutels in de ambitie om de jeugd in Heerlen-Noord dezelfde kansen te geven als elders in de stad. Met data kunnen we meten en allerlei organisaties die zich met de armoedebestrijding bezig houden beter laten samenwerken." Asscher is de zogeheten kartrekker voor de aanpak van problemen en achterstanden in Heerlen-Noord.

Geen nummer

De politicus waarschuwde ook voor de risico's van digitalisering. "We hebben het drama van de toeslagenaffaire gezien, dat moeten we nooit meer toestaan. Het gaat erom dat het Public Services Lab producten ontwikkelt die zorgvuldig omgaan met privacy en algoritmes. Burgers mogen zich niet een nummer voelen."

Binnen vijf minuten

Het lab gaat in eerste instantie met de gemeente Heerlen aan de slag om te bekijken hoe nieuwe technologieën kunnen worden ingezet voor gemeenten en hun burgers. "Een verhuis-app bijvoorbeeld", geeft Astrid Boeijen, directeur van de Brightlands Campus in Heerlen, als voorbeeld. "Dat je niet binnen vijf dagen bent overgeschreven naar je nieuwe adres, maar binnen vijf minuten."

Heerlens Heitje

Een soort startpunt van het lab was de ontwikkeling van het Heerlens Heitje. Burgers kunnen zich via een app aanmelden voor vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld voor het opknappen van een publiek bankje. In ruil krijgen ze een digitale munt, het Heerlens Heitje. Dat is een euro waard en te besteden bij lokale ondernemers. "Zo snijdt het mes aan twee kanten", zegt Boeijen.

Eenzaamheid

Maar het lab moet straks veel verder gaan. Hoe kun je alle informatie bundelen en inzetten om bijvoorbeeld de energietransitie aan te pakken? "Maar ook om armoede te bestrijden en eenzaamheid tegen te gaan", zegt de Heerlense wethouder Adriane Keulen. "We bieden nu cursussen aan om mensen iets te leren over digitalisering en apps. Dat loopt heel goed."