Teruglezen: Boostertempo zakt verder omlaag

Afbeelding ter illustratie © iStock
Lees hier het belangrijkste nieuws terug over de coronapandemie van donderdag 27 januari.

19:54 uur - Curaçao verlengt 'time-out' om hoge coronacijfers in ziekenhuis

De zogenoemde ‘time-out’ die de Curaçaose regering op 7 januari instelde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is donderdag voor de tweede keer met tien dagen verlengd. Het aantal besmettingen daalde de afgelopen dagen gestaag op het eiland, maar volgens minister-president Gilmar Pisas blijft het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis te hoog.
Ondanks het verlengen van de time-out, wordt de avondklok op het eiland vanaf vrijdag met een uur verkort. Die maatregel geldt nu van 23.00 uur tot 04.30 uur. Horecagelegenheden en alle andere winkels moeten uiterlijk 22.00 uur de deuren sluiten. Op openbare plekken op het eiland, en ook in onder meer het openbaar vervoer, in winkels en tijdens horecabezoek, moeten mensen een mondkapje dragen. Dat is ook verplicht op scholen voor leerlingen vanaf 12 jaar.

18:58 uur - Mondkapjes en tests voor minima en gemeenten met veel infecties

Gemeenten krijgen volgende maand zelftesten en mondkapjes van het Rijk om uit te delen aan mensen met lage inkomens. Er komen tot 1 mei ongeveer zes testen en zes maskers per persoon beschikbaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast krijgen dertig gemeenten met een lage vaccinatiegraad en een hoog aantal besmettingen extra kapjes en tests.
Het gaat deels om buurten in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar vooral ook om minder stedelijke gemeenten buiten de Randstad, waaronder Urk, Tholen en Vaals.

17:58 uur - Boostertempo zakt verder: afgelopen week ongeveer 343.000 prikken

Steeds minder mensen halen een boosterprik tegen het coronavirus. In de afgelopen zeven dagen hebben iets meer dan 343.000 mensen in Nederland een oppepprik gekregen. Dat is het laagste aantal sinds november, toen de boostercampagne nog op gang moest komen.
Tot en met woensdag hebben bijna 8,2 miljoen mensen een boosterprik gekregen. Dat komt neer op ruim 57 procent van alle volwassenen. Afgelopen zondag stond de teller op bijna 8,1 miljoen en vorige week woensdag op 7,85 miljoen.

17:44 uur - Poppodia houden deuren grotendeels gesloten door maatregelen

Hoewel poppodia sinds afgelopen woensdag weer publiek mogen ontvangen en concerten kunnen organiseren, wordt dit vanwege de nog geldende maatregelen nauwelijks gedaan. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP onder poppodia in Amsterdam, Groningen, Venlo en Rotterdam. De podia hebben te maken met een verminderde capaciteit door onder meer de 1,5 meter afstand. Bovendien mag het publiek alleen zitten en hebben de podia een verplichte sluitingstijd van 22.00 uur.
Naast een show van Lois Lane houdt Grenswerk in Venlo voorlopig geen concerten. "Dat optreden kunnen we met het aantal bezoekers doen op 1,5 meter afstand." Verder is de agenda zo goed als leeg. "Het wordt gepresenteerd als versoepelingen, maar het voelt helemaal niet zo", vertelt een woordvoerder. Wel heeft Grenswerk een café dat open is en wordt een filmweek gehouden.

16:40 uur - Ministerie: artsen komen met plannen voor inzet coronapil

Het is nu aan de huisartsen om te bekijken of en hoe de coronapil van Pfizer ingezet kan worden in Nederland. Experts zullen zich buigen over het medicijn waarvoor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) donderdag een positief advies heeft gegeven. Ze stellen dan een zogenoemde behandelrichtlijn op, laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Op basis van die richtlijn wordt het middel voorgeschreven aan coronapatiënten.
Nederland heeft nog geen coronapillen besteld bij Pfizer. Afgesproken is om de inkoop Europees te regelen en de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Pfizer lopen nog. Hoeveel tijd daarvoor nodig is, durft het ministerie niet te zeggen.

15:28 uur - Ruim 64.000 positieve coronatests erbij, achterstand onbekend

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn landelijk 64.602 positieve coronatests geregistreerd. Dat is een van de hoogste aantallen ooit. Twee keer eerder waren er zo'n 65.000 positieve tests.
Het is niet bekend hoeveel besmettingen in werkelijkheid zijn bevestigd. Er is al ruim een week een grote achterstand bij het doorgeven van de uitslagen aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De teller stond woensdag op 78.000 gemiste uitslagen in een periode van 9 dagen. Sinds donderdag geeft het RIVM niet meer elke dag een update.

15:10 uur - EMA positief over coronapillen van Pfizer

De Europese vaccinwaakhond EMA is positief over de coronapillen die Pfizer heeft ontwikkeld. De toezichthouder adviseert de Europese Commissie om het middel goed te keuren. Brussel neemt die adviezen doorgaans snel over. Nederland had de pillen al mogen gebruiken, maar wachtte daarmee tot de goedkeuring er was.
Paxlovid, zoals het middel heet, is al goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het coronavirus en die risico lopen er ernstig ziek van te worden. Het middel bestaat uit twee pillen. De ene pil bevat de stof PF-07321332, de andere ritonavir. Ze moeten twee keer per dag samen worden ingenomen en dat vijf dagen lang.
Paxlovid is uitgetest op iets meer dan 2000 proefpersonen.

15:07 uur - Meer omikrongevallen onder ouderen, mogelijk meer doden

De omikronvariant van het coronavirus ging tot nu toe vooral rond onder jongeren en jonge volwassenen, maar het aantal besmettingen onder ouderen begint nu ook toe te nemen. Daardoor kunnen de komende tijd meer mensen ernstige klachten oplopen. Ook het aantal sterfgevallen, dat de laatste tijd relatief laag blijft, zou daardoor kunnen stijgen.
Daarvoor waarschuwt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Volgens de organisatie verloopt de omikrongolf tot nu toe relatief mild. Het aantal positieve tests ligt weliswaar vier keer zo hoog als bij de hoogste pieken eerder, maar het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen ligt juist lager. Dat heeft deels te maken met de variant zelf en deels met vaccinatie.

14:26 uur - Laagste aantal coronapatiënten op ic sinds 1 november

De afname van het aantal coronapatiënten op de intensive cares houdt aan. Donderdag werd het laagste niveau sinds 1 november bereikt, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen nu 233 ernstig zieke patiënten met Covid-19 op de ic's van Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 16 minder dan een dag eerder.
Ook op verpleegafdelingen, waar minder zieke patiënten liggen, noteerden de ziekenhuizen een afname. Daar liggen 898 patiënten die besmet zijn met het coronavirus, 7 minder dan woensdag. Dit aantal schommelt de laatste week behoorlijk. Het LCPS rapporteert 150 nieuwe opnames op verpleegafdelingen, net iets meer dan de 133 van een dag eerder. Op ic's werden 11 nieuwe opnames gemeld.

13:47 uur - Pinbetalingen bij winkels weer naar niveau voor lockdown

De pinbetalingen bij non-foodwinkels zijn sinds de heropening anderhalve week geleden weer stevig opgeveerd, merkte ING. De pinomzet kwam weer richting het niveau van half december, voor de lockdown inging. Met name bij modewinkels, bouwmarkten, tuincentra en woonwinkels werd fors meer gepind. Ook boekhandels en elektronicaverkopers zagen een toename.
Tijdens de lockdown moesten niet-essentiële winkels de deuren sluiten. Zij mochten alleen een balie hebben voor het ophalen en afrekenen van bestelde goederen. Dat leidde ertoe dat de pinomzet met gemiddeld zo'n 60 procent daalde ten opzichte van voor de lockdown.

13:30 uur - PO-raad: nog veel onduidelijkheid over versoepeling

Op basisscholen en bij de ouders van leerlingen heerst nog veel onduidelijkheid over de versoepelingen van de quarantaineregels. Dat zegt een woordvoerder van de PO-raad. Er wordt nog gewacht op een zogenoemd servicedocument van het ministerie. Aan de hand daarvan werkt de PO-raad de regels altijd verder uit en neemt ze door met de bonden en de ouderorganisaties.
Omdat wijzigingen in het coronabeleid meestal dagen van tevoren worden aangekondigd, is er dan ook tijd om het document af te wachten en uit te werken, maar nu werden de nieuwe regels dinsdag aangekondigd met ingang van woensdag.

12:45 uur - 1G-beleid zou kunnen werken voor nachtclubs, maar nog wel vragen

Voor nachtclubs en andere nachthoreca zou het werken met 1G-beleid, waarbij alle bezoekers worden getest op corona, een uitkomst kunnen zijn. Maar dan moeten er wel een aantal zaken goed worden afgedicht. Verschillende nachtclubs geven aan alle mogelijkheden om open te kunnen toe te juichen.
Nachtbelang zegt dat er op een aantal vragen nog wel antwoord moet komen. Zo wil de belangenbehartiger van het nachtclubs af van jojobeleid. Ook is het lastig om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten nachthoreca. Verder willen ze niet dat Nederland "het wiel opnieuw gaat uitvinden" terwijl in landen om ons heen zoals Denemarken en het Verenigd Koninkrijk de coronamaatregelen in zijn geheel worden afgebouwd.

12:11 uur - Zwemorganisatie dreigt met zaken tegen gemeenten om QR-code

De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) dreigt juridische procedures te beginnen tegen ruim driehonderd gemeenten in Nederland, tegen het gebruik van de QR-code bij zwemlessen. Volgens de belangenbehartiger worden er uiterlijk maandag sommaties gestuurd naar alle gemeenten om zich te houden aan een eerdere uitspraak over een individueel zwembad.
Eerder bepaalde de voorzieningenrechter Midden-Nederland dat zwembad t Gooische Bad in Hilversum voorlopig niet hoeft te controleren op coronatoegangsbewijzen voor ouders die meegaan naar zwemles van hun kind. De rechter oordeelde dat zwemles valt onder onderwijs en dat het zwembad daarmee geen binnensportlocatie is. Het controleren van coronatoegangsbewijzen is daarom niet verplicht.

11:55 uur - VSCD: uur extra open zorgt voor meer voorstellingen en publiek

Voor de culturele sector maakt een sluitingstijd van 23.00 uur in plaats van 22.00 uur uit, omdat theaters zo meer voorstellingen kunnen draaien. Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Bovendien kunnen voorstellingen dan doordeweeks later beginnen, zodat het publiek gemakkelijker na werk naar een voorstelling kan komen kijken.
Een extra uur speeltijd maakt vooral uit voor de grotere producties, stelt de VSCD-woordvoerder. "Die duren zo'n twee tot drie uur en zijn niet zo makkelijk te verschuiven. Dat heeft ook met het publiek te maken, dat overdag aan het werk is en vaak vanuit andere steden of dorpen naar het theater moet reizen."

10:40 uur - Yesilgöz spreekt carnavalsburgemeesters maandag

Maandag, voorafgaand aan het overleg met voorzitters van de veiligheidsregio's, spreekt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) met carnavalsburgemeesters over de vieringen die eind februari van start gaan.
Het is nu nog onduidelijk hoe het coronabeleid er rond carnaval zal uitzien, waardoor gevreesd wordt dat de regels per gemeente of per regio zullen verschillen. Yesilgöz wil daarom met de burgemeesters in gesprek over de "scenario's, hoe kunnen we ermee omgaan, hoe kunnen we elkaar helpen".

7:30 uur - Vakantie 'gratis' omboeken of annuleren is de norm geworden

Door de coronacrisis zijn reisorganisaties in de voorwaarden veel soepeler geworden bij het zonder kosten omboeken of annuleren van een vakantie. Volgens reisbrancheorganisatie ANVR is dat de norm geworden en blijft dat ook zo. Mogelijk worden reizen daardoor wel duurder, zegt voorzitter Frank Oostdam van de ANVR in gesprek met NU.nl.
"Flexibelere voorwaarden zijn iets dat de coronacrisis ons heeft opgeleverd", zegt Oostdam. "Reizen kunnen daardoor wel duurder worden, maar dan krijg je wel veel zekerheid en dat is wat mensen nu willen." Volgens de voorman van de reisbranche is die flexibiliteit puur uit noodzaak ontstaan. "Maar het is wel een blijvertje."
Foto ter illustratie. © iStock

7:00 uur - Vrijwel heel Europa donkerrood, omikrongolf zwelt nog steeds aan

De omikronvariant van het coronavirus blijft zich razendsnel verspreiden door Europa, het aantal besmettingen loopt overal fors op. Dat is donderdag ook te zien op de nieuwe coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Vrijwel alle regio's staan dan op donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau. Mogelijk blijft een enkele regio nog net een treetje lager steken, op rood. Het is nog nooit gebeurd dat alle streken op het hoogst mogelijke niveau stonden.
Nederland kleurt donderdag in elk geval weer volledig donkerrood, voor de elfde week op rij. Vergeleken met andere landen is Nederland echter een middenmoter. Spanje, Portugal, Frankrijk en Denemarken hebben de hoogste besmettingscijfers. Het Portugese eiland Madeira vestigde vorige week een Europees record. Op elke 23 eilandbewoners bleken twee besmet.

6:45 uur - Advies: stel kwaliteit leven burger centraal in visie op corona

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) hebben het kabinet donderdag opgeroepen om snel te komen met een langetermijnvisie voor corona. Hierin zou de kwaliteit van het leven van burgers centraal moeten komen te staan.
Volgens het SCP en de RVS heeft de pandemie onder meer de capaciteitsproblemen in de zorg en de kansenongelijkheid in het onderwijs blootgelegd. Juist dit soort maatschappelijke problemen moeten worden aangepakt in het toekomstperspectief, luidt de oproep. "Dat vraagt om politieke keuzes waar we naar toe willen als land, en hoe we daar komen."

6:30 uur - Kuipers: mogelijk extra booster na Janssen voor bezoek Duitsland

Zorgminister Ernst Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met Janssen gevaccineerd zijn een extra booster kunnen krijgen, zodat zij binnenkort wel welkom zijn in Duitsland. Voor het Janssen-vaccin volstaat een enkele prik voor een volledige vaccinatie, maar in Duitsland zijn één Janssen-prik en een booster niet voldoende voor een coronapas. Daar is in Duitsland een derde vaccinatie voor nodig.
Kuipers vindt het jammer dat Duitsland hierin een andere afweging maakt dan de rest van de Europese lidstaten. "Helaas kunnen wij dat niet veranderen."
[Article:1666990:Actievoerders worden uit bomen sterrebos gehaald]

6:00 uur - Kabinet met nachthoreca in gesprek over 1G

Het kabinet gaat in overleg met de nachthoreca om te kijken of ze geholpen zouden zijn met 1G-beleid. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers toegezegd tijdens het coronadebat. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken had gevraagd of de sector misschien weer zou kunnen heropenen als alle bezoekers zich laten testen voordat ze naar binnen gaan, al vindt ze de oplossing "niet ideaal". Bij 1G moet iedereen zich laten testen.
Foto ter illustratie. © iStock