Pluimveesector wil lagere eisen voor vrije uitloopeieren

Eieren van vrije uitloop kippen die opgehokt zitten worden minder waard. Pluimveesector maakt zich zorgen. © ANP
De pluimveekoepel van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) wil af van de regel dat eieren van vrije uitloop kippen die langer dan 16 weken binnen zitten, als scharrelei bestempeld worden.
Scharreleieren leveren namelijk een stuk minder op. Maar door de ophokplicht die als sinds 26 oktober geldt, is het voor pluimveehouders binnenkort onmogelijk om nog aan de regels voor vrije uitloopeieren te voldoen. Op 16 februari verstrijkt die termijn waardoor pluimveehouders vanaf dan een stuk minder krijgen per ei.

Europees geregeld

En dat doet die al een tijd, zelfs met een ophokplicht. Daarom is het volgens de LTO noodzakelijk dat de regels voor vrije uitloopeieren worden aangepast. Maar dat gaat niet zomaar. Deze gelden namelijk voor heel Europa, waardoor de Europese Commissie toestemming moet geven. Die lijkt de vereisten voor het predicaat 'vrije uitloop' niet te willen versoepelen.

Lobby

De LTO trekt nu ook op met de Europese organisatie voor de eierhandel (EUWEP), om te blijven lobbyen voor een aangepaste definitie van vrije-uitloopeieren. Daarnaast verzoekt de LTO ook Henk Staghouwer, de nieuwe landbouwminister, om zich in Brussel hard te maken voor soepelere regels.

Een ei is niet zomaar een ei

Een vrije-uitloopei mag zo heten als de kip minimaal 4 vierkante meter uitloopruimte in de buitenlucht heeft. Voor bijvoorbeeld 2500 kippen moet de boer dus een hectare weiland beschikbaar stellen. Daaraan zitten kosten vast voor grond en afrastering wat vrije-uitloopeieren meestal duurder maakt dan scharreleieren. Die komen van kippen die nooit de stal verlaten en maximaal met zijn negenen een vierkante meter delen. Dat is volgens de huidige eisen van dierenwelzijn voldoende om te kunnen scharrelen.

Dierenbescherming

De retailers die de eieren verkopen in hun winkels, vinden het volgens de LTO geen probleem om een jaartje 'solidariteitseieren' te moeten verkopen. Die zouden de prijs die ze voor vrije uitloopeieren betalen, ook willen aftikken voor de eieren van dit jaar. Maar de dierenbescherming voelt hier weinig voor. Zij willen geen etiket met twee kwaliteitssterren op een doosje, als het product erin anders is dan het protocol van dierenwelzijn voorschrijft.