Koopmans opgelucht na rapport enquêtecommissie

Ger Koopmans © L1
De in opspraak geraakte oud CDA-gedeputeerde Ger Koopmans is tevreden over het rapport: 'Blinde hoeken van het integriteitsbeleid van de provincie Limburg'. Daarin staat dat Koopmans zich niet schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling, maar wel dat hij volop de schijn daarvan heeft gewekt.
Volgens Koopmans gaat het om een gedetailleerd en minutieus rapport dat hem op hoofdpunten vrij pleit.

Verrijkt

Hij heeft zich niet verrijkt door zijn commissariaat bij een baggerbedrijf. "Achteraf gezien had ik het anders moeten doen, maar dat heb ik eerder ook al gezegd in het statendebat van december 2020. Iedereen heeft hier fouten gemaakt. Je kunt er altijd van leren, maar de belangrijkste conclusie is dat ik de zaak niet heb bedonderd en altijd het belang van de provincie heb gediend", aldus Koopmans.

Gebrek aan sensitiviteit

Uit het rapport van de enquêtecommissie blijkt dat Koopmans ten aanzien van zijn nevenfunctie op meerdere punten is tekortgeschoten. Hem wordt onder meer verweten dat zijn politieke sensitiviteit onvoldoende is.

Theo Bovens

Ook oud-gouverneur Theo Bovens krijgt een onvoldoende omdat hij als houder van de integriteit meermaals is tekortgeschoten. De regie ontbrak bij hem, terwijl dat wel werd gevraagd vanuit de Provinciale Staten toen de ene na de andere integriteitsaffaire aan de orde was. Uit het rapport: 'Zijn pedagogische aanpak van integriteitsvragen en de keuze om de eigen verantwoordelijkheid van politici voor integriteit als uitgangspunt te hanteren, stonden een meer actieve regisserende aanpak, waar een deel van de Staten steeds meer om vroeg, in de weg.'
De enquêtecommissie bestond uit vijf statenleden. Naast voorzitter Aleida Berghorst (PvdA) waren dat Ingrid Voncken (CDA), Teun Heldens (VVD), Kathleen Mertens (GroenLinks) en Henk van der Linden (Lokaal-Limburg).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!