Teruglezen: Evenementenbranche eist helder plan van kabinet

Horeca dicht door lockdownregels. © iStock
Lees hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie van deze woensdag.

Dit liveblog is gesloten

19:50 - Evenementenbranche stuurt brandbrief aan kabinet

De evenementenbranche heeft woensdag een brandbrief gestuurd aan het kabinet. Hierin roepen onder meer organisaties als de Alliantie van Evenementenbouwers en de Vereniging van Evenementenmakers en directeuren van ID&T Groep, MOJO, KNVB en UnMute Us op tot meer duidelijkheid en een "helder plan".
Dinsdag werd bekend dat evenementen tot 1250 bezoekers weer mogen, maar dat daarbij een vaste zitplaats verplicht is. Net als het dragen van een mondkapje, behalve op de zitplaats. Festivals mogen nog niet doorgaan. De maatregelen gelden zes weken. Over drie weken is er wel een nieuw 'weegmoment'.

19:03 - Kuipers houdt besluitvorming corona volgende week tegen het licht

Het kabinet vertelt volgende week hoe in de toekomst besluiten genomen worden over de coronaregels. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers stuurt dan een eerder aangekondigde brief aan de Tweede Kamer over de plannen voor "de rest van deze winter". Over ongeveer een maand volgen nog de plannen voor de "middellangetermijn", ofwel de periode na de winter. Dit voorjaar presenteert het kabinet plannen om eventuele toekomstige pandemieën het hoofd te bieden.

17:25 - Loket voor loonsteun NOW opent 14 februari

Werknemers die in het eerste kwartaal van 2022 te maken hebben met flink omzetverlies door de coronamaatregelen, kunnen vanaf 14 februari weer aankloppen bij uitkeringsorganisatie UWV voor loonsubsidie. Deze regeling, NOW genaamd, is al vanaf het begin van de crisis een belangrijk onderdeel van de economische steunpakketten van het kabinet.

17:00 - Rutte: alleen verder versoepelen als de regels nageleefd worden

Of in de komende weken extra versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn, hangt af van "drie essentiële factoren". Het kabinet wacht op meer duidelijkheid over de risico's van een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus, de druk op de ziekenhuizen en de mate waarin mensen zich houden aan de regels en protocollen zoals die tot nu toe zijn opgesteld. Dat zei premier Mark Rutte tijdens het coronadebat.

16:15 - Restaurantsites zien enorme piek in aantal reserveringen

Het aantal Nederlanders dat dinsdag een tafeltje heeft gereserveerd in een restaurant is "enorm" groot. Dat zeggen restaurantsites The Fork en Eet.nu. Het aantal boekingen is nog groter dan bij de heropening van de horeca vorig jaar mei. Dinsdag werd bekend dat restaurants hun deuren weer mogen openen na een periode van lockdownmaatregelen om coronabesmettingen te voorkomen.

15:40 - Meer dan 58.000 positieve coronatests gemeld bij RIVM

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 58.666 coronagevallen geregistreerd. Maar het werkelijke aantal was hoger, want de achterstand bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is fors gestegen.
Woensdag is dag 700 van de coronacrisis in Nederland. Sinds het begin van de epidemie zijn er maar twee dagen geweest waarop nog meer positieve tests zijn gemeld. Afgelopen zondag en maandag registreerde het RIVM ongeveer 65.000 bevestigde besmettingen.
In de afgelopen zeven dagen zijn 386.521 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 55.217 per dag. Dat is het hoogste niveau ooit. Het gemiddelde ligt 55 procent hoger dan een week geleden. Maar het werkelijke aantal was dus hoger. Met de nog niet geregistreerde gevallen erbij stijgt het aantal positieve tests tot boven de 400.000.

15:13 - Achterstand RIVM stijgt: 78.000 positieve coronatests niet gemeld
Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd, blijft snel oplopen. De achterstand bedraagt nu ongeveer 78.000 meldingen over de afgelopen negen dagen. Dat zijn er 18.000 meer dan op dinsdag, de grootste toename in een dag sinds het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de achterstand deelt.

14:56- Iets minder Covidpatiënten in ziekenhuis, minder dan 250 op ic
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is woensdag iets afgenomen, na drie dagen van lichte toenames. In totaal liggen er nu nog 1154 mensen met het coronavirus onder de leden, 9 minder dan dinsdag.
Op de intensive cares daalde het aantal Covidpatiënten met 3 tot 249, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De laatste keer dat er minder dan 250 mensen met corona op deze afdelingen lagen was begin november.

14:00 uur - Amateurvoetbal komend weekeinde grotendeels weer van start
Voor de amateurvoetballers komt komend weekeinde een einde aan een lange periode van inactiviteit. De competities in de zogeheten B-categorie gaan verder volgens het reguliere programma. De A-categorie, onder meer eerste elftallen die uitkomen in de Tweede Divisie tot en met de vijfde klasse, beginnen in het weekeinde van 5 en 6 februari met een inhaalprogramma.

13:38 - Nog 130.000 mensen wachten op een uitgestelde operatie

Naar schatting 130.000 mensen wachten nog op een operatie, meldt Karina Raaijmakers, directeur bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Tweede Kamer. De cijfers zijn gebaseerd op informatie uit 57 ziekenhuizen. Dat zijn niet alle ziekenhuisorganisaties in Nederland, maar de NZa denkt wel dat 130.000 operaties een "goede benadering van de werkelijkheid" is.
Vanwege de coronazorg in de ziekenhuizen zijn er de afgelopen twee jaar heel wat operaties uitgesteld. Afgelopen maand werden er binnen de meest voorkomende specialismen nog 13.000 operaties uitgesteld.

13:02 uur - Commerciële coronatesters helpen GGD vanaf woensdag

Commerciële testbedrijven voeren vanaf woensdag coronatesten uit voor de GGD'en, die hun maximale capaciteit hebben bereikt. Tot nu toe doen tien testers mee op ongeveer vijftig locaties. Tegen het einde van de week kunnen ze zo'n 50.000 testen per dag uitvoeren, verwacht de Stichting Open Nederland (SON), waarbij de commerciële testbedrijven zich hebben aangesloten.
SON maakt niet bekend waar de beschikbare testlocaties zijn. "Mensen moeten nog steeds naar de GGD voor een afspraak en niet direct naar de locatie", aldus een woordvoerder.
Afbeelding ter illustratie © iStock

12:49 uur - Minister Wiersma: scholier mag naar open dag, maar wel alleen

Leerlingen die in groep 8 zitten, mogen straks naar open dagen van middelbare scholen, heeft onderwijsminister Dennis Wiersma gezegd in de Tweede Kamer. Maar ze moeten in de meeste gevallen wel alleen: volwassenen mogen in principe niet mee de school in. "Er gelden strikte aanvullende richtlijnen" wegens het coronavirus, waarschuwt de bewindsman.
Die komen erop neer dat "informatiedeling centraal moet staan" bij de fysieke activiteiten. Daarnaast wordt er wel "dringend geadviseerd" activiteiten ook online aan te bieden als dat mogelijk is. Bij praktijkonderwijs, speciaal voortgezet onderwijs, VMBO BB (basisberoepsgerichte leerweg) en KB (kaderberoepsgerichte leerweg) mag er wel één ouder of verzorger mee per aspirant-leerling.

12:48 uur - Van Dissel: kans opname in ziekenhuis en ic lager met omikron

De kans dat mensen met de omikronvariant in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, ligt 40 procent lager dan bij de deltavariant van het coronavirus. Van deze patiënten wordt ongeveer 10 procent zo ziek dat ze naar de intensive care moeten. Bij de eerdere variant was dat nog 20 procent, zo staat in de aannames van RIVM-directeur Jaap van Dissel, die hij de Tweede Kamer voorhield.
Dat is "een belangrijke daling", zei Van Dissel. Ook in andere landen doet zich een soortgelijke daling voor in de ziekenhuisopnames. Ook liggen mensen met de omikronvariant korter in het ziekenhuis, laten cijfers in andere landen zien. In Nederland zijn daar nog niet genoeg gegevens over, maar Van Dissel denkt dat het gemiddelde op vijf verpleegdagen komt.

12:46 uur - Reiziger met booster uit zeerhoogrisicogebied niet in quarantaine

Reizigers uit zeerhoogrisicogebieden die een booster hebben gehad, hoeven vanaf volgende week woensdag niet meer in quarantaine. Dat heeft het kabinet aan de Tweede Kamer laten weten. Reizigers uit deze landen moeten nu nog tien dagen verplicht in quarantaine.
Het kabinet kondigde bijna twee weken geleden al aan dat mensen in Nederland die minimaal een week geleden een booster hebben gehad niet meer in quarantaine hoeven na contact met een besmet persoon, mits ze geen klachten hebben. De regel gaat nu ook vanaf 2 februari gelden voor reizigers uit zeerhoogrisicolanden. Er staan meer dan dertig landen en gebieden op de lijst van zeerhoogrisicolanden. Het gaat onder meer om de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Australië, Israël en landen in zuidelijk Afrika.

11:47 uur - KNVB en voetbalclubs willen meer publiek en later stoppen

De clubs uit het betaalde voetbal zijn "ernstig teleurgesteld" over het besluit van het kabinet dat zij slechts een derde van hun stadioncapaciteit mogen benutten. De versoepeling, die deze week ingaat, gaat niet ver genoeg, vinden de betrokkenen die woensdag overleg hadden. KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, clubs en de supportersverenigingen spreken zich ook uit voor een 'sluitingstijd' van 23:00 uur in plaats van 22:00 uur.
"We richten ons daarom samen met de cultuur-, sport- en evenementensectoren tot de Tweede Kamer en gaan met Tweede Kamerleden in gesprek met de vraag of zij nu het kabinet om het perspectief kunnen vragen dat wij, maar ook andere sectoren nodig hebben", aldus een woordvoerder van de voetbalbond. "Wij hopen dat het kabinet snel tot andere inzichten komt." De Tweede Kamer praat woensdagmiddag over de nieuwe maatregelen.

11:45 uur - Van Dissel: kinderen met corona ter observatie naar ziekenhuis

Een deel van de jonge mensen die nu in het ziekenhuis liggen vanwege een coronabesmetting is opgenomen "ter observatie", zegt directeur bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Jaap van Dissel in de Tweede Kamer. Eerder deze week werd bekend dat er op dit moment opvallend veel coronapatiënten onder de dertig jaar in de ziekenhuizen worden opgenomen.
Tijdens een presentatie aan Kamerleden woensdag toonde Van Dissel een grafiek met het aantal ziekenhuisopnames, verdeeld over verschillende leeftijdsgroepen. In de groep 0 tot 9-jarigen is een stijging van het aantal opnames te zien. Dat gaat volgens Van Dissel in de praktijk om "zeer jeugdigen, die ter observatie worden opgenomen omdat men toch zo voorzichtig mogelijk wil zijn." Hij wijst erop dat de absolute aantallen opnames in deze leeftijdsgroep alsnog "zeer gering" zijn. De stijging is overigens niet te zien op de intensive cares.
Afbeelding ter illustratie © iStock

10:09 uur - Nog 130.000 mensen wachten op een uitgestelde operatie

Naar schatting 130.000 mensen wachten nog op een operatie, meldt Karina Raaijmakers, directeur bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Tweede Kamer. De cijfers zijn gebaseerd op informatie uit 57 ziekenhuizen.
Dat zijn niet alle ziekenhuisorganisaties in Nederland, maar de NZa denkt wel dat 130.000 operaties een "goede benadering van de werkelijkheid" is. Vanwege de coronazorg in de ziekenhuizen zijn er afgelopen twee jaar heel wat operaties uitgesteld. Afgelopen maand werden er binnen de meest voorkomende specialismen nog 13.000 operaties uitgesteld.

9:44 uur - Sound of Music gaat door, Aladdin en Soldaat van Oranje nog niet

De musicals The Sound of Music en Hij gelooft in mij zullen deze week worden hervat. Ook de voorstellingen Titanic en The Rocky Horror Show zijn op korte termijn weer in de theaters te zien. Grotere musicals als Aladdin, Soldaat van Oranje en Tina kunnen met de huidige restricties nog niet worden gespeeld.
Dat hebben producent Stage Entertainment en De Graaf & Cornelissen Entertainment woensdag gemeld. "The Sound of Music of Titanic zijn relatief kleinschalige producties die ook met een kleinere zaalbezetting kunnen worden gespeeld", stelt een woordvoerder. Wel wordt de aanvangstijd van de voorstellingen iets vervroegd, zodat de producties om 22.00 uur klaar zijn zoals de coronaregels voorschrijven. Bezoekers worden hierover op korte termijn geïnformeerd.

9:36 uur - Holland Dance Festival gaat door, ondanks coronarestricties

De 18e editie van het Holland Dance Festival in en rond Den Haag gaat door. Holland Dance, naar eigen zeggen het grootste festival voor moderne dans ter wereld, zal plaatsvinden van 3 tot en met 19 februari, ondanks de extra coronarestricties die nog steeds gelden voor de cultuursector.
Dat heeft een woordvoerder woensdag laten weten. "We hadden met de kaartverkoop al rekening gehouden met een kleine zaalbezetting", legt hij uit. "Met een paar aanpassingen in het programma kan het festival gewoon doorgaan." Er vinden naast Den Haag optreden plaats in Delft, Rotterdam, Amsterdam en Tilburg.

9:16 uur - Verzuim in zorg volgens kennisnetwerk op hoogste punt sinds 2001

Het verzuim onder medewerkers in de zorgsector is in 2021 gestegen naar 7,29 procent. Daarmee is het verzuimpercentage in de zorg op het hoogste niveau in twintig jaar, meldt pensioenbelegger PGGM op basis van cijfers van het verzuimnetwerk Vernet. Zeker het laatste kwartaal waren de verzuimcijfers hoog. In het vierde kwartaal van 2021 is het verzuim in de zorgsector gestegen naar 8,24 procent. In hetzelfde kwartaal in 2020 zat 7,49 procent van de zorgmedewerkers thuis.

8:30 uur - Persconferentie over cultuur en horeca trekt 5,5 miljoen kijkers

De tweede coronapersconferentie van het nieuwe kabinet heeft dinsdag ruim 5,5 miljoen kijkers getrokken. Dat zijn er 200.000 minder dan de vorige persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers. Het was wel het best bekeken programma van de dinsdagavond, meldt de Stichting Kijkonderzoek.
Afbeelding ter illustratie © NOS

8:25 uur - Profclubs overleggen over nieuwe regels toegang fans in stadions

Clubs uit het betaalde voetbal overleggen woensdagochtend over het besluit van het kabinet om de stadions weer voor een derde met supporters te vullen. Ook vertegenwoordigers van de KNVB, Eredivisie CV (ECV) en Coöperatie Eerste Divisie (CED) schuiven aan bij die spoedvergadering.
Toeschouwers moeten verspreid door het stadion zitten en 1,5 meter afstand houden. Ook moeten ze in het bezit zijn van een coronatoegangsbewijs. Na 22:00 uur zijn er geen fans meer welkom. Dat zal gevolgen hebben voor duels die later dan 20:00 uur beginnen. De nieuwe maatregelen gelden voor zes weken. Over drie weken is er wel een nieuw 'meetmoment'.

8:07 uur - Websites van bioscopen weer bereikbaar na stormloop op kaartjes

De websites van de grote bioscoopketens zijn woensdagochtend weer goed bereikbaar. Het is bij grote exploitanten als Pathé en Vue weer mogelijk om kaartjes te kopen zonder wachtrij.
Dinsdagavond klaagden veel mensen op sociale media omdat de websites door een stormloop op kaartjes moeilijk of niet bereikbaar waren en dat er lange digitale wachtrijen waren. De wachttijden konden oplopen tot een uur. Mensen lieten weten dat er duizenden personen voor hen in de rij stonden. Vooral grote blockbusters als Spider-Man: No Way Home en The Matrix Resurrections leken het goed te doen bij het publiek. De bioscoopkoepel stelde blij te zijn dat het publiek de weg naar de theaters weer lijkt te vinden na een lockdown van anderhalve maand.

7:30 uur - Kabinet debatteert over versoepelingen coronamaatregelen

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag met het kabinet over het pakket aan versoepelingen. Hoewel veel sectoren blij waren met de versoepelingen, reageerde de cultuursector teleurgesteld. Omdat theaters om 22:00 uur de deuren weer moeten sluiten en maar een derde van de volledige capaciteit mogen gebruiken, zeggen theatermakers dat voorstellingen niet rendabel zijn. Onder meer cabaretier Diederik Ebbinge hoopt dat de capaciteit verruimd wordt. Collega Sanne Wallis de Vries ziet graag dat de zalen iets langer open mogen blijven. Het is nog niet duidelijk of hiervoor steun is in de Kamer.
Afbeelding ter illustratie © L1 (Frank Moonen)

7:25 uur - Miljarden omzetschade door lockdown

De economische schade van de lockdown loopt in de miljarden. Economen van Rabobank en ING hebben op verzoek van De Telegraaf een eerste schatting gemaakt van de schade van de lockdown. Rabo houdt het op ruim 2 miljard euro, ING denkt ook dat de rekening een paar miljard euro bedraagt.
De horeca had het al zwaar te verduren tijdens de avondlockdown. Volgens ING-onderzoek kostte dat de horeca al 30 tot 40 procent van de omzet. En toen moest de harde lockdown nog komen, die leidde tot omzetverliezen van bijna 70 procent in de horeca. Voor kleding- en schoenenwinkels was de ramp compleet: 90 procent minder omzet.

7:15 uur - Horeca en musea zetten de deuren weer open

Cafés, restaurants, theaters, musea, casino's, dierentuinen en pretparken mogen weer open. Voor scholen geldt dat alleen leerlingen die klachten hebben of positief zijn getest moeten thuisblijven, de rest van de klas mag gewoon naar school. Leerlingen wordt wel geadviseerd twee keer per week een thuistest te doen.
Op veel plekken gelden voorwaarden voor heropening. Zo is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s. Ook moeten mensen een mondkapje dragen in het openbaar vervoer en in publieke binnenruimtes zoals winkels en musea. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als bezoekers hun mondkapje af kunnen doen zodra ze zitten.
Afbeelding ter illustratie © iStock

7:00 uur - Kabinet: essentiële werknemer na overleg niet in quarantaine

Mensen met een essentieel beroep zijn niet langer verplicht om in quarantaine te gaan na contact met een besmet persoon. Wel moeten zij eerst goedkeuring krijgen van hun werkgever om niet in quarantaine te hoeven, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. De werkgever bepaalt samen met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging welke functies essentieel zijn en bijvoorbeeld niet vanuit huis kunnen.
Als besloten wordt dat een werknemer niet in quarantaine hoeft, moet diegene zich wel dagelijks zelftesten, vijf dagen na het contact met een besmet persoon een test bij de GGD doen, een mondkapje dragen en afstand houden. Wie toch klachten krijgt, moet onmiddellijk naar huis en alsnog in quarantaine, schrijft Kuipers. De werknemer en -gever zijn er samen verantwoordelijk voor dat corona zich niet verder verspreidt op de werkvloer, schrijft de minister.

6:30 uur - Dovenschap: coronapersconferentie nog onvoldoende toegankelijk

Het Dovenschap vindt het formaat waarop de tolk Nederlandse Gebarentaal dinsdagavond op het themakanaal NPO Politiek was te zien een verbetering in vergelijking met de wijze waarop de tolk tijdens de persconferentie van 14 januari in beeld kwam. Toch heeft het Dovenschap een aantal punten van kritiek.
"Het themakanaal is niet voor iedereen toegankelijk, vooral niet voor oudere doven en slechthorenden", aldus Jos de Winde, ambassadeur toegankelijkheid van het Dovenschap. "En bij een echte crisissituatie is het niet de bedoeling dat de doven, doofblinden en slechthorenden niet gewoon NPO kunnen aanzetten, maar naar een apart kanaal moeten om de tolk Nederlandse Gebarentaal goed te kunnen zien."

6:00 uur - MOJO zoekt nieuwe data voor concerten komende weken

MOJO ziet zich genoodzaakt om nieuwe data te zoeken voor de concerten die de komende drie weken op de agenda staan. De aangekondigde maatregelen laten het niet toe ze te laten doorgaan, laat de concert- en festivalorganisator weten in een reactie op de versoepelingen.
"Met alleen zitplaatsen en maximaal 1250 mensen is er voor ons niks te organiseren. Wij zijn volop aan het organiseren omdat we juist optimistisch waren over 2022. Maar dit is voor ons geen versoepeling. Wij kunnen hier niks mee", reageert Junior van der Stel, marketing- en communicatiemanager van MOJO. Over drie weken is er een nieuw 'weegmoment' en kijkt het kabinet hoe de situatie dan is. "Het is nog onzeker of de events die voor over drie weken gepland staan, door kunnen gaan. Dat is heel spannend."