Verdachte partnermoord sloeg al eerder vriendin dood

Onderzoek naar een misdrijf in een woning aan de Laurierstraat in Heerlen © Orange Media
Moordverdachte Ahmed M. (51) is al eerder veroordeeld voor een levensdelict. Hij kreeg acht jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn toenmalige vriendin in Heerlen. Nu wordt hij verdacht van de moord op zijn laatste vriendin.
Dat blijkt uit stukken van L1. Justitie vermoedt dat het nieuwe slachtoffer, een 55-jarige vrouw, op 2 september om het leven is gebracht.

Bezorgde vrienden

Slachtoffer Jantien, Jamila voor intimi, had een relatie met Ahmed. De twee woonden niet samen. Ahmed had zijn woning in Heerlen, Jantien haar appartement in de Laurierstraat in diezelfde stad. De politie bracht op 8 september een bezoek aan dat appartement, nadat bekenden Jantien al even niet meer hadden gezien of gehoord. Daar troffen agenten haar levenloze lichaam aan.

Ahmed verdwenen

Ze is vermoedelijk met een hamer om het leven gebracht. De pathologisch arts vond meerdere schedelfracturen. Het moordwapen is tot op heden niet gevonden. Ahmed werd als partner van Jantien al gauw als verdachte aangemerkt en die verdenking groeide toen hij verdween na haar dood. Hij meldde zich op 11 oktober alsnog bij de politie en zit sindsdien in voorarrest.

Excessief geweld

Vooralsnog heeft Ahmed niets verklaard bij de politie. Zijn strafblad spreekt voorlopig niet in zijn voordeel. In juli 2007 mishandelde hij zijn toenmalige vriendin zo vaak en zo zwaar dat zij overleed. 'Ze is overleden aan multi-orgaan-falen, ontstaan door excessief, heftig uitwendig mechanisch, stomp, botsend geweld', staat in een rapport over haar dood.
Onderzoek naar het overlijden van Jantien in haar woning in de Laurierstraat in Heerlen. © Orange Media

Geen compassie

Net als Jantien dat volgens getuigen deed, had Ahmeds vorige vriendin ook aan haar omgeving verteld hoe bang ze voor hem was. De rechter die hem in 2009 veroordeelde, stond te kijken van Ahmeds houding ten opzichte van zijn handelen. 'Uit verhoren van verdachte bij de politie en uit zijn houding en verklaringen ter terechtzitting blijkt niet dat verdachte ook maar enige compassie met het lijden en overlijden van het slachtoffer had of heeft gehad.'

Gewelddadig verleden

Justitie wil niets zeggen over de eerdere veroordeling van Ahmed. Ook zijn advocaat Alper Cinar wil op dit moment niet reageren. Phil Boonen, advocaat van de nabestaanden, noemt de onthulling over Ahmeds eerdere veroordeling 'schokkend'. "Hij is officieel natuurlijk verdachte, maar we kunnen niet voorbij aan zijn verleden van geweld binnen relaties. Dan wordt het bijna een optelsom."
Op dit moment wordt de vijftiger uit Heerlen onderzocht in psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum. Er is nog geen procesdatum ingepland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!