Vrouwelijke lijsttrekker bij KERN Bergen

De kandidatenlijst met Marleen Raijmakers vooraan in het midden © Kernbergen.com
Raadslid Marleen Raijmakers wordt de lijsttrekker van de lokale partij KERN bij de gemeenteraadsverkiezingen in Bergen.
Fractievoorzitter Frans Camps staat op de tweede plaats. Hij was in 2018 nog lijsttrekker. Commissielid Jac Cuijpers is derde op de kandidatenlijst.

Drie zetels

KERN deed in 2011 voor de eerste keer mee en behaalde toen 3 zetels. In 2014 werden dat er 5, in 2018 zakte dat aantal weer naar 3.

Conflicten

KERN heeft al een aantal jaren te maken met interne conflicten. Eind 2017 stapten twee van de oprichters uit de partij, in april vorig jaar stapte raadslid Colin Lauf over naar de Progressieve Kombinatie (PK). Zij kon zich niet vinden in de manier van oppositie voeren van KERN. Die vond zij niet opbouwend genoeg.
Vorige week stapten commissielid Bart Megens en nog twee andere leden uit KERN. Ook Megens, die eveneens statenlid is voor de PVV, had problemen met de manier van oppositie voeren.

Nieuwe gezichten

Bovendien vond hij dat KERN nieuwe mensen naar voren had moeten schuiven bij de verkiezingen en niet de oude gezichten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart doet overigens met Dorpsbelangen een nieuwe lokale partij mee. Lijsttrekker Patrick Robben zat eerder vier jaar in de gemeenteraad voor KERN maar vertrok ook na een conflict.
Behalve KERN en Dorpsbelangen doen ook de coalitiepartijen CDA, PK en VVD weer mee aan de verkiezingen in Bergen.

Niet-gemeenschappelijke activiteiten

KERN stelt bij de bekendmaking van haar lijst te gaan voor bestuurlijke vernieuwing, behoud en versterking van democratische waarden en normen en het uitbannen van niet-gemeentelijke activiteiten.
Daarbij doelt KERN op het ontwikkelen van energielandgoed Wells Meer en het optreden als projectontwikkelaar bij woningbouw.